(Toplumsal İlişkiler 938)
وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُؕ اِدْفَعْ بِالَّتٖي هِيَ اَحْسَنُ فَاِذَا الَّذٖي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَاَنَّهُ وَلِيٌّ حَمٖيمٌ
“Her insan yaratılıştan bilmeli ki, iyilik ile kötülük asla bir olmaz. O hâlde, ey Müslüman! Sana kin besleyen insanlara sen kin duyma; aksine, onlara şefkat ve merhametle yaklaş; sana kötülük yapana iyilikle karşılık ver; gönül incitmeden, rencide etmeden, tatlı dille ve yapıcı bir üslupla, yani en güzel şekilde kötülükleri bertaraf et; işte o zaman, aranızda kin ve düşmanlık bulunan kişinin sanki birdenbire sımsıcak bir dosta dönüştüğünü göreceksin.” (Fussilet/34)
Atalarımız “iyilik yap denize at, balık bilmezse bilsin, Hâlık bilir” demişler. Gösterişi bırak, yaptığın iyilikleri sayıp durma, sen asıl vefasızlık yapıp da, sana yapılan iyilileri unutma.
Hz. Mevlana şu formülü hafızamıza kazımamızı ve asla unutmamamızı bizden ister; “yaptığın iyiliği hatırlatma, gördüğün iyiliği unutma!” Sanırım insanlar hep bir beklenti içine girip, takas yapmak istiyorlar iyiliklerini. Doğrusu iyiliğin karşılığı yine iyilik olmalıdır ama insanoğlu çiğ süt emmiştir, ihanet de eder, kötülük de eder. Hasetliğinden, düşmanlık da besler. Maalesef böyle bir dünyada yaşıyoruz.
Hayatta en çabuk unutulan şey ne biliyor musunuz? Yapılan iyiliktir. Birine bir iyilik yaparsınız ,maalesef çok çabuk unutur o dostunuz iyiliğinizi. Aslında unutmaması gerekiyor muhatabınızın, o iyiliğinizi. Ama unutuyor işte, siz de beklenti içindesiniz, onun bu iyiliğinizi hiç unutmaması konusunda. İkinizde yanlış yoldasınız. O gördüğü iyiliği unutmakla, siz de yaptığınız iyiliği hatırlatmakla.
İnsan içine atar da, içinden atamaz. Aslında insanın böyle herşeyi hatırlamaya, herşeyi hatırlatmaya kalkışması, bir tür deliliktir. Ne yani bir şeyler yapmışsın, bunu karşındakinin başına mı kakmaya çalışıyorsun? Yaptığın iyilikten ötürü aldığın tüm sevapları sıfırlıyorsun. Elde var sıfır.
Şemsettin ÖZKAN
19.01.2023 DOĞANŞEHİR
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com