YANLIŞ DÜŞÜNEBİLİR YANLIŞ ANLAYABİLİR VEYA YANLIŞ YAPABİLİRSİN AMA YANLIŞ HİSSEDEMEZSİN

(Toplumsal İlişkiler 706)

اَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْاٰنَؕ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللّٰهِ لَوَجَدُوا فٖيهِ اخْتِلَافاً كَثٖيراً
Onlar, Kur’an’ı hiç araştırıp üzerinde düşünmüyorlar mı? Çünkü, eğer Allah’tan başkası tarafından meydana getirilmiş  olsaydı, yirmi üç yıl gibi uzun bir sürede tamamlanan bu kitabın
 içinde bir çok tutarsızlıklar, akıl ve sağduyu ile bağdaşmayan nice yanlışlık ve çelişkiler göreceklerdi! Fakat hiçbir çelişki bulamadılar ve bulamayacaklar, çünkü onu gönderen Allah’tır! Ne var ki münâfıklar, bu kitaba kulak verecekleri yerde, yalan haberler düzerek veya bire on katarak Müslümanların gözünü korkutmaya çalışıyorlar. İşin kötüsü, bazı saf ve bilgisiz Müslümanlar da onları destekleyerek zulme ortak oluyor:” (Nisa/82)

İnsan nisyan kökünden unutan, yanlış yapan demektir. Öyle ki her şeyi anında yanlış düşünüp yanlış anlayabilir. Hata payı ne de olsa çok yüksektir insanoğlunun. Bu yüzden Hz. Mevlana; “hatasız dost arayan dostsuz kalır” derken insanın tam da bu yönünü anlatır bize.

Edith Wharton der ki; “yanlış düşünebilir, yanlış anlayabilir veya yanlış yapabilirsin ama yanlış hissedemezsin.” Hata yapmayan hiçbir şey yapmamış demektir.

Ancak bir şey yapmayanlar hata yapmaz. Hayatta yapılan en büyük hata kendini hatasız sanmaktır. Albert Einstein, bir hatayı iki kere tekrar etmeyen insanı mükemmel kategorisine sokar.

Yanlış hissedemezsin’ mevzuna gelince; hissettiğin şeye göre bu hal değişiklik gösterir. Âşık olduğunu hissedersin ama aslında âşık değilsindir sadece bir hevestir seninki. Kendini mutsuz hissedersin, aslında mutsuz da sayılmazsın. Kendini yorgun hissedersin ama yorgun da değilsindir. Bunları sadece kalbinden, aklından geçirirsin. Hissettiğin şeylerin doğru olduğunu düşünürsün ama koca bir yanlışın içindesindir. Velhasılı hisler gerçekçidir, esaslıdır fakat her zaman doğru olmayabilir.

İşin en acı yanı ne biliyor musunuz insanın hislerini öldürmeye çalışmasıdır. Bu yüzden insanların çoğu kırgın ve küskündür. Adam resmen hislerini köreltmeye, küflendirmeye çalışıyor. Bu hal kötünün de kötüsü. İnsan olmaktan çıkmak gibi bir şey.

Şemsettin ÖZKAN

27.05.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.