SAHİP OLDUKLARINA ŞÜKRETMEYİ BİLMEYENİN KAYBETTİKLERİNE İSYAN ETMEYE HAKKI YOKTUR

(Toplumsal İlişkiler 1034)

وَاِذْ تَاَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَاَزٖيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ
كَفَرْتُمْ اِنَّ عَذَابٖي لَشَدٖيدٌ
Hani Rabb’iniz size şu bildiriyi yapmıştı: “Eğer emirlerime boyun eğerek Bana şükrederseniz, size verdiğim nîmetleri kat kat artıracağım; ama eğer nankörlük ederseniz, bilin ki Benim azâbım çok çetindir!” (İbrahim/7)

Hz. Şems-i Tebrizi der ki; “şükür etmedikten sonra dünyaları yesen ne fayda? Şükür ile başladıktan sonra bir kuru ekmek değmez mi dünyalara?” Yani şükür mutluluğa giden yolda en tılsımlı kelimedir. Çünkü var olanla insanın yetinmesi ve memnun olması söz konusudur. Yaratıcı ile iletişim kurma vardır. Kahretmek, acizlenmek yoktur. Medeniyete, uygarlığa giden yoldur teşekkür etmek. Sevgili Peygamberimiz; “insanlara teşekkür etmesini bilmeyen Allah’a da şükredemez” buyururken vurgulanan da aynı şeydir. Kibar zarif olmak ve ne yaptığını bilmek nimetin izharı yani iyiliğin yapanı unutmamak, kıymet, değer vermek. Karşısındakini insan yerine koymak. Şükredince de Allah’ı sonsuz nimetlerinden ötürü asla unutmamak.

Aslında şükretmek nimetin bollaşması çoğalması anlamını da taşır. Yani ekonomik büyümenin. Yukarıda geçen İbrahim suresi 7. ayeti bunun çok açık bir göstergesidir. Şükürde nimetin izharı, küfürde (isyanda) ise nimetin ihfası vardır. Şükürde nimet açık ediliyor ve yüce Yaratıcı’ya tabiri caizse teşekkür ediliyor. Küfür de ise bunun tam tersi söz konusu. Bu yüzden insan dilini şükretme- ye dilini alıştırmalı mutluluğa giden yolda. Varolanı gizlemek kadar yapılan aptalca birşey yok şu âlemde. Tam bir anarşist bir tutum isyan ya da küfür.

Eğer şükür eylemini beceremiyecekse insan, Hz. Mevlana’ın dediği gibi; “sahip olduklarına şükretmeyi bilmeyenin kaybettiklerine isyan etmeye hakkı yoktur.”

Şemsettin ÖZKAN

26.04.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.