KİŞİ GÖRDÜĞÜNÜ SEVMEZ SEVDİĞİNİ GÖRÜR

(Toplumsal İlişkiler 637)

هَٓا اَنْتُمْ اُو۬لَٓاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهٖۚ وَاِذَا لَقُوكُمْ قَالُٓوا اٰمَنَّاࣗ وَاِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْاَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِؕ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ عَلٖيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ 
Sizler, imanınızdan kaynaklanan derin bir merhamet ve hoşgörüyle onları seviyorsunuz fakat onlar, kâfirliğin gereği olan çıkarcılık, haset ve bağnazlık yüzünden sizi sevmezler. Üstelik 
siz, onların inandığı Tevrat ve İncil de dahil almak üzere, bütün kitaplara inanırsınız. Onlar ise, sadece kendilerine indirilen kitaba bile gerçek anlamda inanmazlar. Sizinle karşılaştıkları zaman:
“Biz de 
sizin inandığınız gibi inanıyoruz!” derler. Birbirleriyle baş başa kaldıklarında ise, size karşı duydukları kin ve öfkelerinden parmaklarını ısırırlar. Onlara de ki:“İsterseniz kahrınızdan ölün, 
Allah eninde sonunda nurunu tamamlayacak, hak dini üstün kılacaktır. Hiç kuşkusuz Allah, kalplerin içindeki bütün gizli niyet ve düşünceleri bilmektedir.” (Al-i imran/119)

Hz. Mevlana; “kişi gördüğünü sevmez, sevdiğini görür” derken sevginin bir şeye ya da bir kimseye yakın ilgi ve alaka duymak olduğunu anlatır. Her gördüğümüz şeyi sevmemizin mümkün olmadığını ancak birini seviyorsak onu mutlak göreceğimizi ifade eder.

Modern zamanlarda teknolojinin de gelişmesiyle insanların bir şeye, bir nesneye ya da kişiye ilgi ve alaka göstermesine göre, reklamlar yapılmaktadır. Vahşi kapitalizm, tüketime yönelmiş bireylerini, birtakım günler icat ederek daha da bir iştahla sömürmektedir.

Özdemir Asaf; “sen bana bakma, ben senin baktığın yerde olurum” derken, insanın her gördüğünü sevmese de, sevdiğini mutlaka bir şekilde göreceğinin, kişinin ilgi alanlarıyla ilintili olduğunu anlatır.

İlgi ya da alaka dediğimiz şey ayna gibidir gösterdiğimiz an hemen yansıyayacaktır. Çünkü onun içine bir şekilde sevgi denen maya da karışacaktır, karışmak zorundadır. Bu yüzden eğitimde ilme talip olanların canü gönülden bilgilenmeyi, kültürlenmeyi istemesi kadar, ilimle uğraşan hocaların da tüm projoktörleri anlatacakları bilgiye, konuya çevirmek için, dersi cazibeli hale getirmeleri bir o kadar elzemdir.

Şemsettin ÖZKAN

19.03.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.