İNSAN ÖNCE KENDİNİ SONRA HADDİNİ EN SONUNDA DA NE İSTEDİĞİNİ BİLSE BİR SORUN KALIR MI

(Toplumsal İlişkiler 638)

اَفَنَضْرِبُ عَنْكُمُ الذِّكْرَ صَفْحاً اَنْ كُنْتُمْ قَوْماً مُسْرِفٖينَ
“Ey inkârcılar! Siz ölçüyü aşan bir toplum oldunuz diye, öğüt ve uyarılarla dolu olan bu Zikri size göndermekten vaz mı geçelim? Bu akılsızlığınız yüzünden rahmet ve hidâyet kapılarını yüzünüze kapatıp, yüzyıllardır içinde bocaladığınız cehâlet karanlıklarında sizi kendi hâlinize bırakacağımızı mı sanıyorsunuz?” (Zuhruf/5)

La Edri’nin o meşhur “bence insanlar önce kendini, sonra haddini, en son da ne istediğini bilse hiçbir problemimiz kalmaz” sözü sorunların nasıl halledileceği konusunda sanırım size bir fikir verebilir.

Bizim Yunus’un;

İlim ilim bilmektir

İlim kendini bilmektir

Sen kendini bilmezsin

Bu nice okumaktır

dizelerinin üzerinden asırlar geçmesine rağmen bu konu mısralarında tazeliğini korumaktadır.

Dağ gibi birken sorunlarımızın üstesinden gelmek için üç şeyi mutlaka bilmek zorundayız:

1- Kendimizi

2-Haddimizi

3-Ne istediğimizi.

İnsan haddini bilmişse kendini de bilmiş demektir. İşte bütün mesele de bu zaten. İnsan nereden geldiğine bir bakmalı kaç okkalık bir adam olduğunu bilmeli. Nerede nasıl duracağını, nasıl konuşacağını, sosyal normunu bilmeli. Büyüklerinin, ilim adamlarının, alim ulemanın olduğu yerde kendisinin dinleme makamında olduğunu hatırlamalıdır. Öyle ulu orta her yerde, her zaman ağız kalabalıklığı yapmamalıdır.

Yunus Emre insanı merkeze alır almasına, ancak başka insanlardan bahsetmek yerine, kendisini eleştirdiği, kendisine öğütler verdiği, kendi aczinin farkında olduğunu şiirlerine çok güzel yansıtır. Bu felsefesini şu sözlerle dillendirir:

Beni bende demen, ben de değilim
Bir ben vardır bende, benden içeru.

Sorunları çözememede önümüzü tıkayan üçüncü unsur ne istediğini bilememe, ne olacağını kestirememe, nasıl yapacağı konusunda psikolojik bir tıkanmışlık yaşayan bireylerin yaşadığı travmalardır. Çağımızın insanının özellikle de gençlerin çoğunun mutsuz oluşlarının altında yatan en önemli etken olduğunu düşünüyorum. Meslek seçiminden tutun da, eş seçimine kadar birçok konuda, bu trajedi maalesef yaşanıyor.

Şemsettin ÖZKAN

20.03.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.