EKSİKLİĞİM ÇOKTUR BENİM BEN DE BİLİRİM EKSİKLİKLE KABUL EYLE GEL BENİ

(Toplumsal ilişkiler 695)

اِنَّا عَرَضْنَا الْاَمَانَةَ عَلَى السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَالْجِبَالِ فَاَبَيْنَ اَنْ يَحْمِلْنَهَا وَاَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْاِنْسَانُؕ اِنَّهُ كَانَ ظَلُوماً جَهُولاًۙ
“Allah’ın bahşettiği ekonomik, sosyal, bireysel ve toplumsal bütün imkan ve fırsatları; akıl, beden, duyular, irâde, vicdan, muhâkeme gibi üstün yetenekleri O’na kullukta kullanarak yeryüzünde O’nun adına, O’nun hükümlerini egemen kılma mücâdelesi o kadar ağır, o kadar ciddî bir görevdir ki; Biz bu emâneti önce göklere, yere ve dağlara teklif ettik fakat onlar bu büyük sorumluluğu göze alamadıklarından, onu yüklenmekten çekindiler. Böylece bu yükümlülüğü, küçücük cüssesine rağmen, Allah’ın kendisine bahşettiği yetenekler sayesinde göklere, yere ve dağlara hükmetme gücünü elinde bulunduran insanoğlu kabul etti. Düşünsenize; bunca nîmetlerle donatıldığı hâlde, yüklendiği emânetin hakkını veremeyen insan ne kadar zâlim, ne kadar câhildir!” (Ahzab/72)

Kim demiş insan dört dörtlük diye. Ama ne hikmetse Pir Sultan Abdal’ın; “eksikliğim çoktur benim ben de bilirim. Eksiklikle kabul eyle gel beni” dediği gibi olmasına rağmen insan, yine de kusursuz, eksiksiz ve tam bir insan arıyor. Halbuki yok böyle birşey. Hiç kimse hatalardan vareste değil.

Hz. Mevlana’nın dediği gibi “hatasız dost arayan dostsuz kalır.”

Kur’an’da insanın eksileri sıralanırken zalim ve cahil oluşuna; (ahzab/72) nankörlüğüne; (ibrahim/34, Hacc/66, Adiyat/6)hırslı oluşuna;(Mearic/19) cimriliğine; (İsra/100, Ahzab/19, Muhammed/38)kendini yeterli görmesine;(Alak/6,7,8) tartışmaya düşkünlüğüne;Kehf/54, Zuhruf/58) çifte standart uygulamasına;Yunus/12, Hud/9,10) kötülüğe dua etmesi ve aceleciliğine; (İsra/11,Enbiya/37) dikkat çekilmiştir.

Gönlü geniş ruhu gezginlerin onaltıncı kuralı şudur:
“Kusursuzdur ya Allah, O’nu sevmek kolaydır.Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir.Unutma ki kişi bir şeyi ancak sevdiği ölçüde bilebilir. Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini, Yaradan’dan ötürü yaradılanı sevmeden, ne layıkıyla bilebilir, ne de layıkıyla sevebilirsin.”

Şemsettin ÖZKAN

16.05.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.