EN TATLI BAL BİLE TADILDIKÇA BIKKINLIK VERİR ONUN İÇİN ÖLÇÜLÜ SEV

(Toplumsal İlişkiler 1233)

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللّٰهِ اَنْدَاداً يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللّٰهِؕ وَالَّذٖينَ اٰمَنُٓوا اَشَدُّ حُباًّ لِلّٰهِؕ وَلَوْ يَرَى الَّذٖينَ ظَلَمُٓوا اِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَۙ اَنَّ الْقُوَّةَ لِلّٰهِ جَمٖيعاًۙ وَاَنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعَذَابِ
“İnsanlardan bir kısmı, Allah’tan başkasını O’na denk ve ortak kabul ederler de Allah’ı sever gibi onları severler. İman edenlerin ise Allah’ı sevmesi çok daha köklü ve devamlıdır. Varlık sebebine aykırı davrananlar, azabı gördükleri zaman bütün kuvvetin Allah’a ait olduğunu ve Allah’ın azabının çetin olduğunu anlayacaklarını keşke bilselerdi.” (Bakara/165)

Ölçülü sevmek, belki de hiç beceremediğimiz en önemli konulardan biridir. Zira insan her konuda olduğu gibi sevmek konusunda da maalesef bardağı taşırmaktadır. 

          William Shakespeare, Romeo ve Juliet’te şöyle bir cümle kurar: “En tatlı bal bile tadıldıkça bıkkınlık verir, onun için ölçülü sev!” Bu söze katılmamak mümkün mü? İnsanlar birini görünce sevgilerini çok abartırken, sonra birden o sevgiyi ayaklar altına alıveriyorlar. Bir tramvay durağından diğerine varıncaya kadar bir aşk, sevgi olur mu? Maalesef oluyor. İnsanlar her önüne gelene ‘canım’ diyor. Yani çok seviyorum diyorlar diyorlar demesine de, aynı kavramı cicim aylarında kendi eşlerine kullanırken zamanla rafa kaldırıyorlar. Yani ölçü yok. Önceleri var, sonraları yok.   

         Sevgili Peygamberimiz bu konuda şunu tavsiye etmiş bize; “sevdiğini ölçülü sev, belki bir gün nefret edebilirsin. Nefret ettiğinden de, ölçülü nefret et, belki bir gün sevebilirsin.” (Tirmizi, birr,sıla 60)

           “Ölçülü sevin” buyurdu Allah’ın elçisi. Bunu insan gönlü yorulunca anlıyor maalesef. İnsan sevdiğinden emin olsa da sevildiğinden emin değildir. Fuzuli üstadımıza sevmek mi sevilmek mi üstündür denilince sevmek demiş ve şunu eklemiş; “çünkü sevdiğinden emin olursun, lakin sevildiğinden emin olamazsın.” Aşk iki kişiyle oynanan bir oyunsa şayet, iyi olanın kaybetmesinin nedeni de ölçüsüz sevmesidir.

Şemsettin ÖZKAN

11.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com  
4-Romeo ve Juliet (Hasan Ali Yücel Klasikleri, İş Bankası Kültür yayınları)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.