TÜM KÖPEKLERİN AYNI ANDA HAVLAMASI ASLA TESADÜF DEĞİLDİR

(Toplumsal İlişkiler 1062)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُٓوا اِنْ جَٓاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُٓوا اَنْ تُصٖيبُوا قَوْماً بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلٰى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمٖينَ
Ey iman edenler, eğer bir fasık, (harama ve yalana meyilli şahıslar, oluşumlar ve yayın organları) size (kızdırıp kışkırtıcı veya oyalayıp aldatıcı) bir haber getirip (verirse), onu ’etraflıca araştırın’ (her anlatılana hemen inanıp kanmayın). Yoksa bilmeden (ve yanlış yönlendirme sonucu), bir kavme (ve kesime) 
kötülükle sataşıp (haklarına tecavüz etmiş duruma düşersiniz) de ardından bu işlediklerinize pişman oluverirsiniz.” (Hucurat/6)

Bu kadar saf olmayıp, biraz gözü açmayı öğütleyen bir Çin atasözü der ki; “tüm köpeklerin aynı anda havlaması asla tesadüf değildir.” Gerçekten de insanların saflığından yarar sağlamak isteyenlerle doludur şu ihtiyar dünyamız. Ee saflar olmasa, uyanık geçinenler de olmazdı herhalde.

Hayvanlar âlemi bulundukları mekanı hemen içselleştirir ve sahiplenirler. İz bırakırlar,şiş yaparak bulundukları yerin kendilerine ait sınırları çizerler böyle yaparak. Yabancı biri girdiği anda başlarlar havlamaya ve onu oradan uzak tutup, onu oradan uzaklaştırmaya. Veya bu ve buna benzer birtakım hareketlere cevaben başlarlar havlamaya. Tesadüf değil asla.

İnsan saf saf biri haber getirince onu iyice araştırmadan ona inanmamalı, doğruluk derecesini, haberi getirenin kim olduğunu etraflıca araştırmalıdır. Sazan gibi hemen balıklamaya atlayıp kendisine hazırlanan tuzağa düşmemelidir.

Zamanında cennetmekan II. Abdülhamithan’ı düşürmek için memelekette ne kadar insan varsa biraraya gelmişler. İttihatçısı, sağcısı, solcusu, milliyetçisi, şeriatçisi, hocaları, hacıları her kim varsa işte. Hadi bu vatana düşman olanların muhalefetini anladık da, vatansever, dindar insanların bu nümayişlerin içinde yer alması da neyin necisi? Her yerden havlamaların duyulması asla hayra alamet değil. Yine kandırmaca, el üstünde kaydırmaca. Algıya gelmek, aldanmak. Şarkısında; “Dostun kim, düşmanın kim, bil oğlum” diyen Esat Kabaklı yerden göğe haklı değil mi dostlar?

Şemsettin ÖZKAN

24.05.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.