UFACIK ŞEYLERLE MUTLU OLANDAN UFACIK ŞEYLER ESİRGENİR HİÇBİR ŞEYLE YETİNMEYENLERİN ÖNÜNE DÜNYALAR SERİLİR

(Toplumsal İlişkiler 951)

لِلْفُقَـرَٓاءِ الَّذٖينَ اُحْصِرُوا فٖي سَبٖيلِ اللّٰهِ لَا يَسْتَطٖيعُونَ ضَـرْباً فِي الْاَرْضِؗ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ اَغْنِيَٓاءَ مِنَ التَّعَفُّفِۚ تَعْرِفُهُمْ بِسٖيمٰيهُمْۚ لَا يَسْـَٔلُونَ النَّاسَ اِلْحَافاًؕ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَاِنَّ اللّٰهَ بِهٖ عَلٖيمٌࣖ
(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.” (Bakara/273)

Bugün okuduğum kime ait olduğu yazmayan, en güzel cümlelerden biri de şuydu;

Ufacık şeylerle mutlu olandan ufacık şeyler esirgenir. Hiçbir şeyle yetinmeyenlerin önüne ise dünyalar serilir. Hayat bu biraz…” Bilhassa evlerde küçükler büyüklere göre daha toleranslı yaklaşımlarla şımartılır bir bakıma.

Nice eski nesiller bilirim, durur yolda, bir küçük çiçeğin başında mutlu olur. Nice yeni nesiller bilirim, dünyayı önüne koysan, mutlu edemezsin. Somurtur dururlar, hiç bir şeyle yetinmezler. Hep bir açgözlülük saplantısı içindedirler. Kanaat etmek diye bir kavram lügatlerinde yoktur.

Buraya kadar her şeyi anladık da, atları yanlış nallıyorlar;

Ufacık şeylerle mutlu olandan ufacık şeyler esirgeniyor. Hiçbir şeyle yetinmeyenlerin önüne ise dünyalar seriliyor.” İşte bütün meselenin çözümüne gidecek yol da burada düğümleniyor. Aza kanaat etmeyi daha küçük yaşlarda öğrenmemiz, öğretmemiz gerekiyor kendimize, çocuklarımıza, öğrencilerimize ve etrafımızdaki herkese.

Şemsettin ÖZKAN

01.02.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.