İNSANLARIN KIYAMET GÜNÜ HESABA ÇEKİLMEDEN BIRAKILMAYACAKLARI BEŞ ŞEY

(Toplumsal ilişkiler 954)

اِقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فٖي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَۚ
İnsanların hesaba çekilme vakti iyice yaklaştı fakat onlar, an be an yaklaşmakta olan tehlikeye karşı hâlâ umursamaz bir tavır içindeler ve bu yüzden, gerçeklerden inatla yüz çeviriyorlar!” (Enbiya/1)

Sevgili Peygamberimiz çok bilinen bir hadisinde şöyle buyururlar: “Kıyamet günü insan beş şeyden hesaba çekilmedikçe bırakılmayacaktır. Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede geçirdiğinden, malını nereden kazanıp, nerede harcadığından, ilmi ile ne kadar amel edip etmediğinden sorulacaktır.” (Tirmizî, Kıyâmet,1)

Birinci sual; “ömrünü nerede tükettin?” Ömür dediğimiz şey nedir ki? Bir ezanla başlayıp bir sela ile biten zaman dilimi değil midir? Bu kadar kısa olmasına rağmen insanın en çok aldandığı konu ömrün hiç bitmeyeceği gibi hep dünyaya çalışıp ahirete hiç yatırım yapmamasıdır.

İkinci sual; “gençliğini nerede geçirdin?” Niye gençlik? İnsanın en önemli zaman dilimi gençlik değil midir değerli dostlar? İnsan her ne yaparsa çoğunu gençlikte yapmıştır. Gençlik verimli olmak demektir. Enerji demektir. Hayatımızın lokomotifi ve tam orta noktasıdır. Bu yaş diliminde elde edilen kazanımlar ve davranışlar, çok ama çok önemlidir. Gençlerin salih amel, iman, samimiyet ve iyi niyetleri yüce Yaratan’ın katında kat be kat üstündür. Çünkü o gençliğini kötüye kullanmaya çok çok müsait olduğu halde iyiye yönelmiştir.

Üçüncü sual; “malını nerede kazandın?” Malın helal yoldan elde edilmesi çok önemlidir. Mal Allah’ındır. Onu bize dünyada geçinmemiz için yaratmıştır. Boğazımızdan geçen haram veya helal lokma bizim şekillenmemizde rol oynar. Eğer meşrû yoldan ticâretle birbirimizin hukukuna riâyet etmezsek 

birbirimizi öldürmüş ve yemiş oluruz. Ayrıca haram lokma yiyen, kendini öldürmüş gibi olur. Çünkü haram insanın helâkine ve âhirette azâbına kapı açar.

Dördüncü sual; “malını nerede harcadın?”Bu sual de üçüncüyle ilintilidir. Nerede kazandığın kadar nerede harcadığın da önemlidir. Çünkü malın mülkün sahibi varisi yüce Allah’tır. O zaman onları O’nun istediği şekilde de harcayabiliyor musun? Bu yüzden haram helal çizgilerine dikkat etmek gerekiyor.

Beşinci sual; “ bilgini ne kadar davranışa döküyorsun?” Eski tabirle ilminle amil misin? Ilminle ne kadar amel ediyorsun? Bu yüzden alimler, bilginler ya da çok şey bilenler bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Herkes lafa gelince “ben biliyorum” diyor lakin iş icraata gelince herkes arazi olmuş. Kardeşim bilginin gereğini yapmakla mükellefsin. İşte insanoğlu hesap günü bu beş şeyin hesabını vermedikçe bırakılmayacak buyuruyor Allah’ın elçisi.

Şemsettin ÖZKAN

04.02.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.