(Toplumsal İlişkiler 754)
هَمَّازٍ مَشَّٓاءٍ بِنَم۪يمٍۙ
“Alabildiğine (herkesi) ayıplayıp kötüleyen, söz getirip götüren(lere de güvenme ve değer verme).” (Kalem/11)
Toplumsal ilişkilerimizi güven üzerine inşa etmek zorundayız. Güven olmayan yerde huzur ve mutluluk olmaz. En basit anlamda aile toplumun en küçük yapısıdır. Güven sadakat daha aile kurulurken eşler arasında olmalıdır.
Rus roman yazarı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski; “ eğer iki insan gerçekten birbirlerini seviyorlarsa aralarında olup biteni kimse bilmemeli” derken iki insan arasında asla güven bunalımı olmaması gerektiğini anlatır bize.
Ancak görüyoruz ki zamanımızda teknolojinin de ilerlemesiyle insanlar herşeylerini ortaya döktükleri gibi kirli çamaşırlarını, iki kişi arasında kalması gereken sırlarını da ifşa etmekten ne hikmetse derin bir haz almakta, bunları anlatarak sosyal medyada reyting almakta ne ilginçtir ki bir de üstüne üstlük para kazanmaktadır. Ne günlere kaldık Yarabbi! Aralarında hiç bir yaşanmışlık yok sanki.
En azından insan özele saygı duyar. Nerede? İnsanda bir edep haya olur, ulu orta herşeyin her yerde konuşulmayacağı, karşısındakine saygı babında bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin bilincinde olur.
Evet sevgin bitmiş olabilir karşındakine, lakin saygıyı insan elden bırakmamalıdır. Öfkenmiş bile olsa insan mütevazi duruşundan taviz vermemelidir. Zaten insanları tanımak istiyorsanız,, bu hallerdeki tutum ve davranışlarına bakarak hangi karakterde biri olduğunu öğrenebilirsiniz.
Şemsettin ÖZKAN
19.07.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com