(Toplumsal İlişkiler 1548)
وَاِذَا سَمِعُوا اللَّغْوَ اَعْرَضُوا عَنْهُ وَقَالُوا لَـنَٓا اَعْمَالُنَا وَلَكُمْ اَعْمَالُكُمْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَا نَبْتَغِي الْجَاهِلٖينَ
“(Olgun Müslümanlar) ‘Boş ve yararsız olan sözü’ işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve: “Bizim yapıp-ettiklerimiz bizim, sizin yapıp-ettikleriniz sizindir; size selam olsun, (sizinle barışık olduğumuzu bilin, sadece bâtılı reddederiz) biz cahilleri benimsemeyiz, onlardan (hayır) beklemeyiz (onların yanlışına düşmek istemeyiz)” derler.” (Kasas/55)
Son zamanlarda rastladığım belki de en güzel söz; “dünyanın en zor işidir kendini okuyabimek o nedenle başkalarını eleştirmeyi ve yargılamayı tercih ederiz bugün bir çılgınlık yapın kendinizi okumaya başlayın.”
İnsan bir şey bilmese de haddini bilmelidir. Haddini bilmek, ya da bir başka ifadeyle insanın sınırlarının nerede başlayıp, nerede bittiğini bilmesi çok büyük bir erdemliliğin nişanesidir. Medeniyetin, insan olmanın püf noktasıdır.
Hz. Mevlana’nın; “herşeyi bilmene gerek yok, kendini bil yeter” demesi, meselenin ne derece önemli olduğunun veciz bir ifadesidir. Hz. Mevlana’ya sormuşlar; “o kadar yazarsın, söylersin de ne bilirsin?” diye. Şöyle cevaplamış;
“– Haddimi bilirim.”Had bildirme çabasında değil Hz. Pir, haddini bilme gayretinde ve edebindedir. Zaten haddini bilmek de ancak bu şekilde olabilir ancak. Haddini bilmek sindirilmek, pasifize olmak demek değildir. Aksine olumlu anlamda aktif olmak demektir. İnsanın neleri yapabileceğinin, neleri de yapamayacağının farkında olması ve ona göre davranışlar sergilemesi demektir. Haddini bilmek demek kişinin kendini bilmesi demektir. Yunus Emre’nin dediği gibi; “ilim ilim bilmektir/ilim kendini bilmektir/Sen kendini bilmezsin/ bu nice okumaktır. Okumanın manası/kişi Hakk’ı bilmektir/çün okudun bilmezsin/ ha bir kuru emektir. Yunus Emre der hoca/isterse var bin hacca/hepisinden iyice/ bir gönüle girmektir.
İnsan okuma işine, herşeyden önce kendini okuyarak başlamalıdır. Kendini bilmeyen hiçbir şeyi bilemez. Zaten İslam “oku” demiyor mu? Kainatı oku, kitap oku, ama kendini de oku! Geliniz bugün bir çılgınlık yapıp, kendinizi okumaya başlayın.
Şemsettin ÖZKAN
21.09.2024 İNEGÖL
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-suskunduvar.com