BİR GEMİ KIYIDA HER ZAMAN GÜVENDEDİR ANCAK BUNUN İÇİN YAPILMAMIŞTIR

(Toplumsal İlişkiler 1508)

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَٓاءِ وَالْبَنٖينَ وَالْقَنَاطٖيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْاَنْعَامِ وَالْحَرْثِؕ ذٰلِكَ مَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَاۚ وَاللّٰهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَاٰبِ 
“Kadınlara, oğullara, kantar kantar yığılmış altın ve gümüş (paraya), salma (serbest dolaşan bakımlı) güzel atlara (lüks arabalara, yatlara), hayvanlara ve ekinlere (bahçelere, bağlara)duyulan şehvetli tutku insanlara ’süslü ve çekici’ kılındı. (Oysa) Bunlar, (fani) dünya hayatının (geçim) metaıdır. Asıl varılacak güzel yer ise Allah katındadır.” (Al-i imran/14)

Paulo Coelho; “bir gemi kıyıda her zaman güvendedir, ancak bunun için yapılmamıştır” derken ne anlatmak ister acaba? Kıyıda duran gemi ne işe yarar ki?

           Üstat açık açık bize; “konfor alanından çık dostum” demeye getirir sözü. Çünkü en tehlikeliler şahsi kanaatim, konfora alışmış ruhtur.

           Konfor bir kere insanı işgal etti mi oradan öyle çıkıp gitmez. Tam tersine kalıcıdır, gevşeticidir, uyuşturucudur. Terkedemezsin, çünkü bedenen bir takım kolaylıklar ve hazlar da gelmiştir. Bu insanın rehavete kapılmasına yol açar.  

           Konfor Ali Şeriati’ye göre “ruhun bataklığıdır.” Konfor öyle bir şey ki, misafir olarak gelir, gitmemek için elini ardına komaz, sonunda da evin baş köşesine bağdaş kurup öylece oturakalır. Yani kapıdan girdi mi bir daha bizi terketmez. Doğrusu biz onu kovamayız. Bizi kendine sımsıkı bağlar.

           Konfor iyi gibidir, hoş gözükür gelin görün ki, insan ruhunu zayıflatır, gevşetir ve tembelleştirir. “Bir gün uyandığında yapmak isteyipte yapamadığın şeyler için zamanın çok geç olduğunu anlayacaksın” derken Paulo Coelho, “konfor alanı” tuzağına dikkat çeker. İnsan konforo alışınca üzerine bir rehavet çöker, uyuşur. Örneğin, sabahleyin erken kalkıp spor yapmak insana zor gelebilir. Halbuki bunu denemelidir. İlk etapta bu insana ağır gelse de spor yaptıktan sonra kendini mutlu hissettiğini anlayacaktır.

          Burada şu gerçeği hafızamıza iyi kazımalıyız. Limanda duran, lakin denizlere açılmayan gemi misali, insanı sarhoş eden her fazladan para, pul, eşya, mal, insanı uyuşturan her fazlalık ve israf, bizi hem bu âlemde, hem de öbür âlemde, sıkıntıya sokmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, mutsuz da edecektir. 

Şemsettin ÖZKAN
12.08.2024 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.