EĞER ERTELEDİĞİN ŞEY MUTLULUĞUN İSE KAYBEDECEĞİN ŞEY KOCA BİR HAYAT OLUR

(Toplumsal İlişkiler 1562)

اَلَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبٰى لَهُمْ وَحُسْنُ مَاٰبٍ 
“İman ederek, hâlis niyet ve amaçlarla, İslâm esaslarını, İslâmî düzeni hayata geçirenlere, iş barışı içinde bilinçli, planlı, mükemmel, meşrû, faydalı, verimli çalışarak nimetin-ürünün bollaşmasını sağlayanlara, yerinde, haklı çıkışlar yaparak, düzelmeye, iyiliğe, iyileştirmeye ön ayak olanlara, cârî-kalıcı hayırlar-sâlih ameller işleyenlere ne mutlu! Ne güzel aydınlık bir ömürlük yol, ne güzel bir hayat tarzı.” (Rad/29)

Nedir mutluluk? TDK sözlüğünde; “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır. (Vikipedi)                            

              Fyodor Dostoyevski, mutlulukların ileri bir tarihe ertelenip ertelenmemesi konusunda, çok net olarak bize; “eğer ertelediğin şey mutluluğun ise, kaybedeceğin şey koca bir hayat olur” diyerek, hataya düşmememiz konusunda uyarır.

             Mutlu olmayı yarına bırakmak bir nehrin karşı tarafına geçmeye benzer. Halbuki ırmak hiç durmaz. Habire akar durur. Hayatı durduramazsınız, o hep akar, tıpkı akarsu gibi. Yarın ve dünle yaşamak yerine insan bugünün tadını çıkarmaya baksa kazançlı çıkar. Anı yaşamayı bilmeyen insanlar, geçmiş ve gelecek kaygılarıyla hayatlarını zehir etmekten başka birşey yapmazlar. Sadece kendilerini yıpratır dururlar. Halbuki yaşamayı da bilmek lazım.                                                                                           

             Aşk ehli değilsen mutlu da değilsindir. Aşk ehliysen sitemleri, zırlanmaları, dırlanmaları bırak! Serzeniş cahili olma! Mutluluğunu asla erteleme! Mutluluğu hemen bugünden yaşamaya bak! Konuşmalarına, davranışlarına yansıt onu.
Seviyorsanız………………ifade edin.
Kalpleri……………………….fethedin.
Nefsinizle……………………inat edin.
Herkese………………………tebessüm edin.
Halinizden…………………..şikayet etmeyin.
Hayatınızı…………………….mahvetmeyin.
………………………………………………………………….
            Hz. Şems der ki; “Aşk ehliysen sitemin cahili olma! Özledim diyorsun son mektubunda…Sadece özledim sözü mü var yanık yüreğinde?
            Mevlana hazretleri de, şöyle der: ” Eğer bir gün büyük bir derdin olursa, Allah’a dönüp; benim büyük bir derdim var deme! Derdine dönüp; benim büyük bir Rabb’im var de!”
İşte mutluluğun sırrı budur. Hayatımızdaki mutluluk, kendisini döven annesine sitemde bulunan çocuğun sözlerinde gizlidir:
“Hem dövüyorsun beni hem de seviyorsun.” Hayat budur işte acının içinde mutluluğu da barındırır. Acılara pek takılma, az biy yol bile bulsan mutlu olmaya bak mutluluk hormonu salgıla. 

Şemsettin ÖZKAN
05.10.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.