MODERN ÇAĞ; KELİME ÇOK ANLAM AZ YASA ÇOK ADALET AZ GEVEZE ÇOK KONUŞAN AZ YÜRÜYEN ÇOK İLERLEYEN AZ

(Toplumsal İlişkiler 1507)

اِنَّ الَّذٖينَ يَكْفُرُونَ بِاٰيَاتِ اللّٰهِ وَيَقْتُلُونَ النَّبِيّٖنَ بِغَيْرِ حَقٍّۙ وَيَقْتُلُونَ الَّذٖينَ يَأْمُرُونَ بِالْقِسْطِ مِنَ النَّاسِۙ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ اَلٖيمٍ 
“Allah’ın ayetlerini (gereksiz ve geçersiz görüp bile bile) inkâr edenler, peygamberleri haksız yere öldürenler ve insanlardan adaleti emredenleri (Hakk düzeni gerçekleştirmek ve yürütmek isteyenleri) katledenler (var ya); işte onlara acıklı bir azabı müjdele. (Ki bunu yakında göreceklerdir.)” (Al-i imran/21)

“Modern çağ; kelime çok anlam az, yasa çok adalet az, geveze çok konuşan az, yürüyen çok ilerleyen az” diyen Jim Carrey, çok haklı.

           Bakınız internet çağında yaşıyoruz, sosyal medya diye bir şey var. Aman Allahım herkes ne çok şey biliyor gözüküyor. Laf kalabaklığı almış başını gidiyor, o kadar çok konuşan, yazan var, ama işin anlamını çözen yok. Herkes bir bilgiç, bir bilgiç ki, meseleye nüfuz eden yok. 

           Yönetmelikler, yasalar, kanunlar hatta anayasalar o kadar çok ki, lakin adalet yok. Gibi yapmanın haddi hesabı yok.  Savcı var, hakim var, adaletin sarayı var lakin adaletin kendisi yok. Kayıp aranıyor. İşte böyle bir çağda yaşıyoruz.  Honore de Balzac’ın dediği gibi; “bugünkü kanunlar büyük sineklerin delip geçtiği, küçüklerin takılıp kaldığı örümcek ağı gibidir.” Yani adalet yok diyor, çağ atlıyoruz, uçuyoruz ama adalet yok.

            Yürüyen çok ama ilerleyen az. Latife olsun diye söylüyorum. Bu yüzden mi ki, acep sık sık hep toplu taşıma araçlarında; “ilerleyelim beyler gerilere doğru” sözünü duyuyoruz? 1976 Konya mahreçli bir dörtlüğüm aklıma geldi;
Çağ değişti diyorlar aslında yalan
Çağımız insanı cahiliyet dönemine hayran
Dikkat aynı kalite aynı marka
Kalıplaştı mı insanlar ne?
Gidiyorlar artık hep geriye. 

Şemsettin ÖZKAN
11.08.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.