YAŞAMAK NE ZOR ŞEY KALBİ OLANA

(Toplumsal İlişkiler 1232)

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“O’nun (Allah’ın) ayetlerinden (vahdet ve rahmet alâmetlerinden)
birisi de, kendileriyle huzura kavuşmanız (ve kaynaşmanız) için, size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranıza muhabbet ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunlar düşünen bir topluluk için (ne büyük hikmet ve) ibretler barındırmaktadır.” (Rum/21)

Yaşamak sadece nefes alıp vermek midir? Sevgi hayatın merkezinde değil midir? Diğergamlık, merhamet, şefkat ve diğer insani değerler olmadan bir yaşam biçimini hayatın neresine yerleştireceksiniz ki?

             İbrahim Tenekeci; “yaşamak ne zor şeydir kalbi olana” derken tam olarak anlatmak istediği de budur zaten. Kalbi olan biri gördüğü tüm bu zulüm ve haksızlıklar, sevgisizlikler, acımasız tutum ve davranışlar karşısında kalbinin dayanmasını kolay mı sanıyorsunuz? İnsanların hayatını cehenneme çeviren etkenler de bu menfi eylemleri değil midir insan olduğunu zanneden insanoğlunun?

         Kapı aralığından baktığımızda aslında en güzel şeydir yaşamak. Lakin bu meleklerin “yeryüzünde kan dökecek bir varlık mı yaratacaksın?” serzenişlerine muhatap olunan insanoğlu olunca üzerinde tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konu. Bu mevzuya Bakara suresi 30. ayette şöyle değinilir:

“Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.” 

         Sakın aklınıza burada meleklerin itiraz etmeleri, karşı gelmeleri gibi yanlış fikir gelmesin. Bu durum yüce Allah tarafından bildirilmiş olabilir. Levh-i mahfuzdan öğrenmiş olabilirler. Ya da daha önce yaratılan cinlerin yaptıklarına bakarak böyle bir yargıya varmış olabilirler. Yoksa melekler yaradılışları gereği günah işlemeyen, kötülük peşinde olmayan nurdan yaratılmış varlıklardır. En iyisini Allah bilir.

         Yaşamak gerçekten zordur kalbi olanlar için. Bir gün o kalp duruverir, kendini zorlayarak. Dayanamaz yaşanılacak olmaktan çıkınca hayat. Hayat ölmek içindir çünkü. Hiçbir şey ölüm kadar sadık olamaz. Ölmek nedir peki? Ölmek de diriliştir.

Şemsettin ÖZKAN

10.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.