BİR SÖZ Kİ BİR GÖNLÜ BİR ÖMÜR BAHTİYAR EDER BİR SÖZ Kİ BİR GÖNLÜ BİR GÜNDE İHTİYAR EDER

(Toplumsal İlişkiler 1204)

وَقُلْ لِعِبَادٖي يَقُولُوا الَّتٖي هِيَ اَحْسَنُؕ اِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْزَغُ بَيْنَهُمْؕ اِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْاِنْسَانِ عَدُواًّ مُبٖيناً
Ey Muhammed! Bu inkârcıları hak dine dâvet edecek olan mümin 
kullarıma söyle; onlarla konuşurken, gönül incitmeden, kaba ve kırıcı davranmadan, en güzel şekilde konuşsunlar. Çünkü şeytan, kalplere kin ve nefret tohumları ekerek aralarına fesat sokmak ve böylece onları öfkelendirip birbirine düşürmek için her an fırsat kollamaktadır. Doğrusu şeytan, insanın apaçık düşmanıdır. O hâlde, ey iman edenler! Cennetin yalnızca sizlere özgü olduğu ve karşınızdakinin cehenneme gireceği yolunda ifâdeler kullanarak, üstelik bu sizin üzerinize vazife değilken şeytanın eline koz vermeyin.” (İsra/53)

Yine kime ait olduğu yazmayan bir sosyal medya paylaşımında; “bir söz ki, bir gönlü bir ömür bahtiyar eder bir söz ki, bir gönlü bir günde ihtiyar eder” cümlesindeki tesbit insanın ağzından çıkanı duyması gerektiğini bir kez daha bize hatırlatıyor. Lakin öyle bir çağdayız ki, söz ucuzladı resmen sözün düşüşünü yaşıyoruz.

           Hz. Mevlana; “sözü süz de söyle, gönlü bulandırmasın. Sözü diz de söyle, kulağa inci diye takılsın. Sözü yüze söyle, gıybet olup utandırmasın” derken soyut anlamda insana sunacağı pratik faydalara değinmektedir. Kötü sözler insanın başına birtakım gaileler açmaktan başka bir şeye yaramaz. Çünkü şeytan, insanların aralarını açıp bozmak ister. Kaba saba, kötü sözlerle toplumsal ilişkiler ancak kötüye gider. Sözü öyle süzerek söyleyeceksin ki, yorumlara mahal bırakmadan gönülleri bulandırmayacaksın. Konuştukların lüzumsuz, boş, gereksiz, yalan, dolan olmayacak. Söylediklerinden muhatabın istifade edecek. Bir de insanın yüzüne yüzüne konuşacaksın ki, gıybet, çekiştirme, dedikodu, laf taşıma getirme götürme olmayacak.

Şemsettin ÖZKAN

13.10.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.