GÜZEL İNSAN ARAMAK İLE İNSANDAKİ GÜZELLİĞİ ARAMAK ARASINDA DERİN BİR FARK VARDIR

 (Toplumsal İlişkiler 1181)

وَمَثَلُ الَّذٖينَ يُنْفِقُونَ اَمْوَالَهُمُ ابْتِغَٓاءَ مَرْضَاتِ اللّٰهِ وَتَثْبٖيتاً مِنْ اَنْفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ اَصَابَهَا وَابِلٌ فَاٰتَتْ اُكُلَهَا ضِعْفَيْنِۚ فَاِنْ لَمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّؕ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصٖيرٌ
“Mallarını, servetlerini Allah’ın rızasını kazanmak arzusuyla, karşılık beklemeden, gönüllü harcayanların, bunu vicdanlarına, gönüllerine yerleştirerek, kendilerine görev haline getirip cânı gönülden yapanların, birbirlerini cesurca, akıllıca, Allah yolunda harcama yapmaya teşvik edenlerin durumu, tepedeki verimli bir bahçeye benzer. Üzerine bol yağmur yağınca iki kat ürün verir. Bol yağmur yağmadığı zaman da, serpintisi, çiği, çisentisi eksik olmaz. Allah işlediğiniz amelleri biliyor, görüyor.” (Bakara/265)

Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen, kemanı ağlatan adam olarak da bilinen, ABD’ de yaşayan İran asıllı Farid Farjad; “güzel insan aramak ile, insandaki güzelliği aramak arasında derin bir fark vardır” derken çok önemli bir sanatçı yaklaşımı sergiler şahsi kanatime göre. Bu cümleye can-ü gönülden katılıyorum.

            Eğer günlük hayatımızda güzel insanları aradığımız kadar yanıbaşımızda duran binlerce insandaki güzellikleri arasaydık, dünyayı bugün daha yaşanır hale getirebilirdik. Lakin bu kapasite vasat olan insan topluluklarında maalesef yok. Olan da çok az, onlar da sanatçı kişiliklere sahip bir gurup.

            Sevdiğim insan modellerini de, daha çok bunlar teşkil ediyor. Bunlarda samimiyet, zerafet, sevgiye yatkınlık, empati ve buna benzer birçok pozitif yaklaşıma rahatlıkla rastlarsınız. Gıybet, dedikodu gibi olumsuz tutum ve davranışların esamesi bunlarda görünmez. AQ ve benzeri zeka türlerinden ziyade ruhsal zekaları tavan yapmıştır. Estetik bakış açılarına hayran kalırsınız.

            Bu insanlar iyilikleri arar, güzellikleri arar, doğrulukları arar fakat asla kusurları noksanlıkları aramazlar. Bir yerde ya da herhangi bir insanda yakaladıkları bir inceliği, zerafeti, etiği, estetiği, sanatsal yaklaşımı hemen not ederler. Onda ana tema sadece ve sadece sevgidir. İnsanı öyle kuru kuru dinlemekten ziyade anlamaya çalışırlar. Bu da onları aranılan insan yapmaya yeter de artar bile.

Şemsettin ÖZKAN

20.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.