(Toplumsal İlişkiler 1259)
وَاِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ اَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرٖيضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ اِلَّٓا اَنْ يَعْفُونَ اَوْ يَعْفُوَا الَّذٖي بِيَدِهٖ عُقْدَةُ النِّكَاحِؕ وَاَنْ تَعْفُٓوا اَقْرَبُ لِلتَّقْوٰىؕ وَلَا تَنْسَوُا الْفَضْلَ بَيْنَكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصٖيرٌ
“Eğer onlara mehir tespit eder de kendilerine el sürmeden boşarsanız, tespit ettiğiniz mehrin yarısı onlarındır. Ancak kadının, ya da nikâh bağı elinde bulunanın (kocanın, paylarından) vazgeçmesi başka. Bununla birlikte (ey erkekler), sizin vazgeçmeniz takvaya (Allah’a karşı gelmekten sakınmaya) daha yakındır. Aranızda iyilik yapmayı da unutmayın. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Bakara/237)
İnsan ne hikmetse yapılan iyilikleri çok çabuk unutur. Kış gelince gölge veren ağaçların çok çabuk unutulduğu gibi.
A. France der ki; “üstünden geçtiğin köprüleri yıkma bir gün geri dönmek zorunda kalabilirsin.” İnsanoğlu gerçekten nankör yaratılmıştır. Kendisine iyilik yapanları unutur unutmasına da, başkasına yaptığı iyilikleri asla unutmaz.
Aslında ilk yapması gereken başkasına yaptığı iyilikleri unutması gerekir. “Balık bilmezse Hâlık bilir” felsefesiyle hareket etmesi lazım. Buna karşılık da kendisine yapılan iyi muameleleri, iyilikleri, yapılan güzel söz ve davranışları asla unutmamalıdır. Teşekkür etmeyi de ihmal etmemelidir.
Ne oluyor güncel hayatımızda bize en çok ihanet edenler en yakınlarımız, en çok iyilik yaptıklarımız oluyor. En basit anlamda bir sırrını bile açık ediyor dost bildiklerimiz. Bu yüzden “açma sırrını dostuna, dostunun da dostu vardır o da söyler dostuna” diye, boşuna söylememişler.
Gerçi her söze de doğru gözüyle bakmamak lazım. Mesela “besle kargayı oysun gözünü” sözü bunlardan biri. Tamamen kin ve nefret söylemli bu atasözünü benimsemem mümkün değil. Evet ihanet olabiliyor, lakin herkes böyle mi oluyor? İnsanın içinde var olan iyilik mayasını öldürüyor bu yaklaşım tarzı.
Bir kızılderili atasözü şöyle der: “Neden ben insanlara güvenmemeyi öğrenip ruhumu kirleteyim? Onlar güvenilir olmayı öğrensinler.” Yani ben iyilik yapmaktan niye imtina edeyim ki? Karşıdaki kötü olunca bende mi kötü olayım kötülük yaparak? Her zaman iyilikle karşılık vermek gerek karşıdaki iyilik de yapsa kötülük de yapsa.
Şemsettin ÖZKAN
07.12.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com