(Toplumsal İlişkiler 111)
وَاِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللّٰهِ لَا تُحْصُوهَاۜ اِنَّ اللّٰهَ لَغَفُورٌ رَح۪يم
“Allah’ın size bahşettiği nimetlerini saymaya kalksanız, onları saymakla bitiremezsiniz. Allah, gerçekten de çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” (Nahl/18)
Nice insanlar bilirim, ellerindeki nimetlerin farkında olmadan yakınır dururlar. Kimi işini beğenmez, kimi eşini. İş ve eş için milyonlarca insan beklemektedir. Nice çoluk çocuksuz aile vardır ama ellerindeki bu nimetin farkında olmayanlar vardır. Adamın evi arabası vardır dert yakınır. Nice evsiz arabasız insan olduğundan haberi yok gibidir. Allah sağlık gibi bir nimet vermiş insana değerini bilmez. Nice amansız hastalığa yakalanmış olmasına rağmen şikâyet etmeyen Rabbine şükredenler vardır. Dünyanın en güzel yerinde yaşar ancak vatanının kıymetini bilmez. Allah güzellik boy pos endam vermiştir gelin görün ki beğenmez orasını burasını düzelttirmeyle uğraşır. Onca nimetler içinde yaşar ama yok diye yakınır.
Shakespeare “geçmiş dert için yakınmak yeni dert edinmektir,” der. Hani küçük çocuklar durduk yerden birden ağlamaya başlarlar. “Niye ağlıyorsun?” dediğinizde, size; “ geçen sene sen bana gülmüştün,” gibi komik bir neden bulurlar ya işte bazıları da geçmişte bir şeye takılmış orada kalmışlardır. Hala onu kendilerine dert ederler. Unutulmuş gitmiş olayı ısıtıp ısıtıp beyinlerini yerler.
Elbette Alfred de Musset’in dediği gibi “duyan bir kalp için ölümden de beter dertler vardır.” Ama hayat Karacaoğlan’ın dediği gibidir: “Aradım dünyayı, dertsiz yok imiş.” Dertsiz tasasız bir dünya var mıdır?
Bestekârı Nevzat Gülöz’e ait olan türkü formatında bestenmiş bu eseri nişanlanmış olduğunu duyduğu Maraşlı olan Nedime Hanım için, üzgün üzgün yazdığını anlıyoruz.
Mevla’m birçok dert
vermiş
Beraber derman vermiş
Öldürücü dertlere neden
ilaç vermemiş
Zalim ağlattın beni
Derde bağlattın beni
Yeter ağlattın beni
Diley diley diley yar
Diley diley diley yar
Diley diley yar
Fanidir dünya fani
Alır da vermez yâri
Bu merhametsiz derdi
Tabipler de bilmedi
Dediler inanmadın
Hayat kolaydır sandın
Dediler inanmadın
Prof. Dr. Kemal Sayar; “Derdin varsa varsın. Derdin kadar varsın. Yaraların kadar. Hayatın getirdiği bu yerde sadece dert var diyorsan, o derdi hissedecek bir ruhun olduğuna sevinmelisin. Ya ruhun ölseydi,” diyor. Yani dertsizlik, ruhsuzluk gibi bir şey… Dert insana hayatiyet kazandırıyor, ivme kazandırıyor. Yani derdini sev…
“Sanma ki bir dert sende var. Sendeki derdi nimet sayanlar var,” derken Hz. Mevlana da aynı şeyleri söyler. Dert etme dua et, Rabbine dönüp; ‘çok büyük derdim var’ deme, derdine dönüp; ‘benim çok büyük bir Rabbim var,’ de.
Şemsettin ÖZKAN
02.09.2020 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-musixmatch
4-demlisozler.com