OLGUN KİŞİLERİN KIBLESİ SABIRDIR TAHAMMÜLDÜR HİDDETE KAPILIP HİÇ KİMSEYİ ÇİĞNEME Kİ SENİ DE HİÇ KİMSE ÇİĞNEMESİN

(Toplumsal İlişkiler 1050)

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِؕ وَبَشِّرِ الصَّابِرٖينَۙ
Andolsun, Biz sizi; biraz korkuyla (doğal ve sosyal afetler ve düşman saldırılarıyla), açlık (ve kıtlıkla) ve bir parça da mallardan, canlardan ve semerat (ürün ve evlatlar)dan noksanlaştırmakla 
(hastalık ve sakatlıkla) imtihan edeceğiz. (Tedbirli ve temkinli hareket ederek) Sabır (sükûnet ve teslimiyet) gösterenleri müjdele (ki, sadece onlar sevaba ve başarıya erişeceklerdir).” (Bakara/155)

Sabır ve olgunluk iki değişmez ikili. Birbirini tamamlayan iki önemli unsur. Sanki biri olmadan biri eksikmiş gibi bir şey. Adam akıllı, kemale ermiş insanların huyu, suyu.

Hz. Mevlana der ki; “olgun kişilerin kıblesi sabırdır, tahammüldür. Hiddete kapılıp hiç kimseyi çiğneme ki seni de hiç kimse çiğnemesin.” Sabrın sonu selamettir yani kurtuluş ve esenliktir diye boşuna dememiş atalarımız.

Şu hayatı üç bilinmeyenli bir denklem gibi yaşamak lazım; sabır, rıza ve kanaat. Bu üç unsur hayatımızın düzenli ve verimli akışını sağlar. Kemale erenlerin işidir sabır. Sabır, Hz. Mevlana’nın ifadesiyle; “yaranın içinde Yaratan’ı görmektir.”

Sabır öyle bir şey ki, için hüngür hüngür ağlarken, dışının sessizce kabullenişidir ahvali. Lakin şunu unutmamalı; “Allah sabredenlerle beraberdir.”

Sabrın en önemli yanı Allah’a tam bir teslimiyetle bağlanıp O’na güvenmektir.(Tevekkül etmektir.) Sabır bir ibadettir, ümidi asla yitirmemektir ve tüm benliğiyle bir samimiyet işidir. Şunu asla unutmamalı insan her daim sabır sınavındayız. Eninde sonunda sabredenler, bir de sabrı tavsiye edenler kazanacaktır.

Şemsettin ÖZKAN

12.05.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.