O KADAR CAHİLSİNİZ Kİ DİNİNİZ VAR DİYE AHLAKA İHTİYACINIZ KALMADIĞINI SANIYORSUNUZ

(Toplumsal İlişkiler 1351)

ذٰلِكَ بِاَنَّ اللّٰهَ لَمْ يَكُ مُغَيِّراً نِعْمَةً اَنْعَمَهَا عَلٰى قَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوا مَا بِاَنْفُسِهِمْۙ وَاَنَّ اللّٰهَ سَمٖيعٌ عَلٖيمٌۙ
“İşte zâlimlerin cezası, budur. Ve bu cezayı onlara veren, aslında bizzat kendileridir. Çünkü kıyâmete kadar değişmeyecek olan toplumsal ilâhî yasa uyarınca, bir toplum, kendi iç dünyasındaki  güzel ahlâk ve meziyetleri bozup değiştirmediği sürece, Allah da onlara vermiş olduğu nîmetleri değiştirecek değildir. Ve çünkü Allah, her şeyi işitendir, bilendir.” (Enfal/53)

Nicola Tesla; “o kadar cahilsiniz ki dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz” derken sanırım yaşadığı batı dünyasının aydınlanma dönemi olan 1800lerin sonu, 1900’lerin dine karşı bilimin çatıştırıldığı bir zaman dilimi olduğunu unutmamak lazım. Onun babasının da Sırbistan’da bir kilisede ortadoks papaz olduğunu, babasının kendisi gibi oğlunu da papaz yapmak istediğini de bir kenara not etmemiz gerekir.

          Bir başka gerçek de dinin toplumsal hayattan hızla çekilmesi, dini değerlerin erozyona uğraması, din işleriyle uğraşanların dinin en önemli konusu ahlakı hızla kendi bireysel hayatlarından uzaklaştırmaları ya da ahlaki gibi yapmaları, yaptıkları din ritüellerinin bile sırıtmasıdır.

          İnsanların dinden kapitalizm vb diğer yaşam tarzlarıyla hızla uzaklaşmalarındaki en büyük sebeplerden biri de, bilimin kutsanmasıdır. Tabiri caizse yeni bir din icat edilmesidir.

          Din ve ahlakın ayrıştırılması da işin cabası. Halbuki dinin özünde böyle bir ayrılık söz konusu değildir. Din ve ahlakı adeta et ve tırnak gibi birbirinden asla ayıramazsınız. Diyelim ki dini ibadetlerden ibaret sayalım. Namaz kılan birinin ahlaksız, edepsiz, insanları aldatan bir davranışa sürüklemesi asla düşünülmemelidir. Zira Ankebut suresi 45. ayeti namazın insanı kötülüklerden alıkoyduğunu söylüyor. Daha  zekat, oruç diğer ibadetlerde de buna benzer ahlak aranıyor.

          Ama gelin görün ki, din tüm bu özelliğine rağmen onu insanların kötüye kullanmada bir basamak olarak kullandığı da yadsınamaz bir gerçektir. Dini yarım yamalak bilen kötü niyetli insanların oyuncağı olmuştur. Dini gösteriş yaparak ibadette gözükenlerin en büyük ahlaksızlıkları yaptıkları bir vakıadır.

          Tesla hızla yeni teknolojik gelişme ve bunun sonucunda gelişen ekonominin baş döndürücü ikliminde hem Avrupa da hem de ABD’de de yaşayıp bu ikircikli tutumları gördüğü için bu sözünde yaşadığı dünya ve çağına göre haklıdır. Ama dinin özünün ne olduğunu, ne yapmak istediğini anlama konusunda, haklı olduğu söylenemez.    

Şemsettin ÖZKAN

08.03.2024 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.