NE OLURDU ŞU AĞZIMDAKİ DİLİM KONUŞMASAYDI DA GÖNLÜM KONUŞSAYDI

(Toplumsal İlişkiler 607)


وَاِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَٓاءَ رَحْمَةٍ مِنْ رَبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُلْ لَهُمْ قَوْلاً مَيْسُوراً
Eğer sen de ihtiyaç içinde olur da, Rabb’inden umduğun bir yardımı, bir rahmeti beklediğin için onlara şimdilik bir şey veremeyecek durumda olursan, hiç değilse gönül alıcı, tatlı sözler söyle onlara. Ve harcama yaparken, ölçülü ve dengeli davranmayı unutma:” (İsra/28)

Hz. Mevlana; “ne olurdu şu ağzımdaki dilim konuşmasaydı da gönlüm konuşsaydı” derken tüm samimiyetin, içten davranmanın önemine işaret eder. Özün doğru olsun demeye getirir bizi. Öyle ya ağzı bal damlasa bir insanın gönlünden irin aksa neye yarar o ağızdan çıkan sözler?

İnsanın öyle kaç dil bilmesi o kadar önemli değildir. Aslolan gönül diliyle konuşup konuşamadığıdır. İnsanı da değerli, kıymetli kılan bu yönüdür. Hz. Ali (r.a) efendimiz; “giremediğin gönül senin değildir. Gönül ancak gönül vermekle alınır. Gönül istiyorsan önce gönlünü vereceksin.” derken gönül dilinin önemine işaret eder.

Aslında bize sözlerimizden çok yüreğimizden anlayan insanlar gerek. Samimi, sevecen ve vefalı insanlar. Gönül doktoru diyebileceğimiz kişiler yani. Halden anlayanlar. Satırdan okuyanlar değil, sadırdan (gönülden) okuyanlar gerek.Hz. Pir’in ifadesiyle ağız dilinden ziyade gönül diliyle konuşmak ve iletişime geçmek gerek.

Gönül dili; harfsiz, sessiz, lafsız; hâlle, gönülle / kalple konuşulup anlaşılır. Gönül dili bildiğimiz lisan değildir. Muhabbettir, neşedir, zevktir; ruh ve maneviyat dilidir.

Gönlün genel karakteristik özelliği kendine benzeyen gönüle akmasıdır. Gönül verilmeyince gönül alamazsın. Gönül zariftir, bu yüzden olsa gerek, zorbalıkla değil, zerafetle fethedilir.

Hasılı değerli dostlar! Gönlü güzel olan bir insanın niyeti de, söylemi de, eylemi de güzeldir. Gönlü geniş ruhu gezgin erenlerden olasınız emi. Sağlıcakla kalın. Selam ve dua ile…

Şemsettin ÖZKAN

16.02.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir