KALDIĞIM ZİNDAN ÖZLEM Mİ YOKSA PİŞMANLIK MI BİLMİYORUM. BİLDİĞİM TEK ŞEY BİTİYOR ÇOCUKLUĞUM, BÜYÜYORUM VE KORKUYORUM

(Toplumsal İlişkiler 132)



وَاَيُّوبَ اِذْ نَادٰى رَبَّهُٓ اَنّ۪ي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَۚ
فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَكَشَفْنَا مَا بِه۪ مِنْ ضُرٍّ وَاٰتَيْنَاهُ اَهْلَهُ وَمِثْلَهُمْ مَعَهُمْ رَحْمَةً مِنْ عِنْدِنَا وَذِكْرٰى لِلْعَابِد۪ينَ
Eyyub’a da Peygamberlik vermiş ve onu, belâlara sabırla göğüs germe konusunda müminlere örnek kılmıştık. Hani o Rabb’ine el açıp yalvararak, “Ey, Rabb’im!” diye seslenmişti, “Başıma öyle çetin bir belâ gelip çattı ki, ailemi, malımı-mülkümü ve sağlığımı tamamen kaybettim! Elimden tut, bana yardım et yâ Rab! Çünkü sen, merhamet edenlerin en merhametlisisin!”
Biz de onun duâsını kabul etmiş ve başındaki sıkıntıları gidermiştik; sonra da katımızdan bir rahmet ve kulluk edenlere öğüt verici bir hatıra olmak üzere, ona malını mülkünü, ailesini ve bir o kadarını daha vermiştik.” (Enbiya/83-84)

Kaldığım zindan özlem mi yoksa pişmanlık mı bilmiyorum, bildiğim tek şey çocukluğum bitiyor, büyüyorum ve korkuyorum.” Bu dizeler daha ergenliğe yeni geçmeye çalışırken, kas erimesinden erken yaşlarda hayata veda eden, genç, pırıl pırıl bir çocuk olan ve “Başım Dünyadan Büyük” adlı, bir de şiir kitabı olan, Talha Cavga’ya ait. Ne kadar güzel özetlemişsin Talha kardeşim daha küçücük yaşlarda dünya zindanını. Bilmiyorum diyorsun bu dünya zindanı özlem ve hasretlerle mi dolu, yoksa pişmanlıklarla mı dolu kestiremiyorum demişsin daha o erken yaşlarda. Bildiğim tek şey güzele ait en güzel anıların içinde barındırdığı çocukluk yıllarının sıcak bir ağustos ayında dağlardan kar getirip pazar yerinde satan adamın sermayesinin eridiği gibi çocukluğumuza dair ne varsa hepsinin yavaş yavaş eriyip kaybolmasıdır. Bu insana hüzün verdiği kadar bir o kadar da korku vermesidir.

Çünkü çocukluk saflığı, samimiyeti, içtenliği, dertsizliği, hayata dolu dolu tutunmayı, insanları şartsız sevmeyi içinde barındırır. Çocukluk mu güzeldi, yoksa çocukken mi güzeldik, gerçekten bilemiyorum. Ama bir şey var ki, çocukluğun o gizemli, tılsımlı yanı hep bir yerlerden, sanki karşımıza bir gün ha çıktı, ha çıkacak gibi duruyor. En güzel hatıralarımız çocukluk yıllarına ait olanlarıdır. Öyle ki unutmadığımız öğretmenimiz de içlerinde ne hikmetse, hep ilkokul öğretmenimiz oluyor. Bu dönemde insanın içinde bir bit yeniği göremezsiniz. Öküzün altında buzağı aramazsınız bu çağlarda. Her olayın altından bir Çapanoğlu çıkar diye bir şartlanmışlık bu dönemde asla olmaz. Büyümemişsinizdir henüz, bu yüzden de sıkıntı yoktur.

Ancak küçük yaşlarda bir takım travmalarla karşılaşırsanız, sıkıntılar boyunuzu aşarsa, kalıcı hastalıklar iz bırakmışsa ruhunuzda, yetimlik, öksüzlük ve anne baba boşanması gibi olumsuzluklar da maalesef hayatınızda sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.

Yukarıdaki sözlerin sahibi de hayatında böyle dertleri yaşamış, erkenden hayatı öğrenmiş, muhtemelen erken yaşlarda ölümle yüzyüze geleceğini hissederek, bu şiir kitabını kaleme almış ama kitabın çıktığını görememiş.

Ancak dert ve sıkıntılar ne olursa olsun, bu dertler karşısında Kur’an’ın bize önerdiği versiyon nice hastalık ve badireleri aşağıda gösterdiği metanetle bize örnek olan Eyüp Peygamberin tavrıdır: “Eyyub’a da Peygamberlik vermiş ve onu, belâlara sabırla göğüs germe konusunda müminlere örnek kılmıştık. Hani o Rabb’ine el açıp yalvararak, “Ey, Rabb’im!” diye seslenmişti, “Başıma öyle çetin bir belâ gelip çattı ki, ailemi, malımı-mülkümü ve sağlığımı tamamen kaybettim! Elimden tut, bana yardım et yâ Rab! Çünkü sen, merhamet edenlerin en merhametlisisin!”

Biz de onun duâsını kabul etmiş ve başındaki sıkıntıları gidermiştik; sonra da katımızdan bir rahmet ve kulluk edenlere öğüt verici bir hatıra olmak üzere, ona malını mülkünü, ailesini ve bir o kadarını daha vermiştik.”

Rabbim bizleri Eyüp Peygamberin yolunu izleyenlerden eylesin.

Şemsettin ÖZKAN

28.09.2020 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-Talha Cavga, Başım Dünyadan Büyük Değişim yay.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.