EN KÖTÜ YALNIZLIK ANLAMAYANLARIN ARASINDA KALMAKTIR

(Toplumsal İlişkiler 486)


اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَؕ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Allah, kendisinden başka ilah olmayandır. Bunun içindir ki müminler, yalnızca Allah’a bağlanıp güvensinler.” (Tegabün/13)

Rahmetli Cahit Zarifoğlu öyle derdi; “ah şu yalnızlık kemik gibi ne yanına dönsen batar.” İşin gerçeği yalnızlık belki sanatçılar dışında herkese sıkıntı verir. Sanatını icra ettikten sonra belki onlara da sıkıntı veriyordur bu yalnızlık. Çağımızın insanı için söylüyorum; “bakmayın siz etrafınızda bir sürü insan olduğuna aslında siz sırılsıklam yalnızsınız ama birçoğunuzun bundan haberi bile yok.”

Hz. Mevlana’nın serzenişi boşuna değildir; “ yalnızlığın en kötüsü seni anlamayanların arasında kalmaktır” diye. İnsan illaki etrafında insan yok dağ başında yaşıyor diye yalnız olmaz. Bazen de kalabalıklar içinde de yalnızları oynar. Bu durumu öbür yalnızlıktan daha da kötüdür. İnsan bu haliyle adeta agorafobi (açıkalan) korkusu yaşar sanki.

Yalnızlığa acaba ne diye düşeriz? Niçin yalnızlık sorunlu bir ruh halidir? İnsan niçin yalnız kalır veya yalnızlığa itilir? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkündür.

Esas dikkat çekmek istediğim modern çağımız ve sosyal ağların insanların kalabalıklar içinde yalnızlaşmasında oynadığı roldür. Evet psikolojik yönden güvensizlik, ekonomik yönden büyümeyle içe kapanıklık, psikiyatrik kişiye özgü bazı davranışlar sıralanabilir. Hele bir de pandemi süreciyle oluşan toplumun içe kapanmasını düşünürsek insanlar sosyal medya ile daha çok vakit geçirir oldular. Bu durum da insanların ‘kalabalıklar içinde yalnızlaşma’ sürecine katkı sundu.

Daha dün seksenlere kadar tarıma dayalı toplumumuz insanların çoğunlukla işlerini imece usuluyle gündelik yaparken modernleşme ve teknolojinin gelişimiyle gitgide işlerini bireysel halletme yoluna gidince insanlar köyden şehire göçmeye daha yatkın hale geldi. Bunun dışında ekonomik durumlar ve doğu ve güneydoğu bölgelerimizde terör sorunu gibi sosyal hareketlilik de insanların bu yalnızlaşmasına tuz biber ekti. Bunlar işin başlangıcı idi. Şu an öyle bir hale geldik ki dün dünyayı internetle dolaşıyoruz ama yalnızız dostlar şu global dünyada. Bu halimiz maalesef ruhsal yönden daha da fakirleşmemize, ruhlarımızın erezyona uğramasına neden olmaktan başka bir işe yaramıyor.

Şemsettin ÖZKAN

14.10.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.