DÖĞMESİNİ BİLİYORUZ PEKİ YA SEVMESİNİ

(Toplumsal İlişkiler 703)

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللّٰهِ لِنْتَ لَهُمْۚ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلٖيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَࣕ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْاَمْرِۚ فَاِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِؕ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلٖينَ
“Ey Peygamber! Allah’ın sana bahşettiği o engin şefkat ve rahmeti sayesindedir ki, Uhud imtihânında başarısız olan arkadaşlarına 
son derece nazik ve yumuşak davrandın. Azarlanmayı hak ettikleri durumlarda bile, kusurlarını yüzlerine vurup onları rencide etmedin.
 Eğer onlara karşı kaba ve katı yürekli olsaydın, seni terk ederek 
etrafından dağılıp gitmişlerdi. Bu ise, hem senin için, hem de onlar için en büyük felâket olurdu. Öyleyse, onları bağışla ve affedilmeleri için Allah’a yalvar. Yönetimle ilgili olup da, hakkında kesin bir hüküm indirilmemiş olan her konuda onlara danış ve karar verirken, onların görüşlerini de dikkate al. İstişareler sonucunda belli bir yönde karar verdiğin zaman da Allah’a güven ve bu kararını taviz vermeden uygula! Çünkü Allah, üzerine düşeni eksiksiz yapan, fakat sonucun elde edilmesi konusunda yalnızca O’na güvenen, O’na dayanan kimseleri, yani tevekkül edenleri sever.” (Al-i imran/159)

Rahmetli Doğan Cüceloğlu bir konuşmasında; “gelenek ‘kızını döğmeyen dizini döver’ demiş. Bilim ise ‘kız erkek fark etmez, çocuğunu sevmeyen dizini döver’ diyor. Dövmesini biliyoruz peki ya sevmesini?” derken çocuk eğitiminde yapılan yanlışları ve olması gerekenleri çok güzel izah eder.

Dayak cennetten çıkmadır’ gibi cümlelerin de hem eğitim de hem de dinimizde bir yeri yoktur. Yukarıdaki ayet bize Peygamberimizin bu dini anlatırken kaba sert davranışlardan kaçındığını, yapıcı bir dil kullandığını gösteriyor. Sevgili Peygamberimiz eğitimde sadece ilim öğrenene saygıda bulunun demiyor. Aynı zamanda ilim öğrettiğiniz kişiye de saygıda bulunun buyuruyor. Yani hem öğrenci öğretmenine saygı sevgi gösterecek hem de öğretmen öğrencisine sevgi ve saygıda bulunacak. Eğitim bu işte. Emerson da ‘eğitim öğrenciye saygıyla başlar’ der.

Psikologlar çocuğu tanımlarken çocuk eşittir oyun artı sevilmek diye tarif etmişlerdir. Sevgi konusunda çok hatalar yapıyoruz maalesef. Sevginin üç çeşit halindenden söz ediyor Masumi Toyotome. Eğer, çünkü ve rağmen hali. Biz bunlardan rağmen halini seçmeliyiz. Çünkü eğer halinde işte sen iy çocuk olursan annen baban seni sever, eğer eş olarak beklentilerimi karşılarsan seni severim gibi bir şarta bağlanarak egoist bir sevgi hali üretiliyor. Çünkü halinde işte seni seviyorum sen güzelsin/yakışıklısın, seni seviyorum çünkü bana güven veriyorsun cümlelerinde birini sevmek bir koşula ya da onda bulunan bir niteliğe göre olmaktadır. Bu sevgi hali eğer türüne göre tercih edilebilir zira eğer de bir beklenti söz konusudur ama ikisi de ideal sevgiye yaklaşamaz.

Ama sevginin rağmen hali yüreklerinen çok susadığı sevgidir. Esmeralda, Quasimodo’yu dünyanın en çirkin en korkunç kamburu olmasına “rağmen” sever. Yakışıklı ve zengin delikanlı da Esmeralda’yı çingene olmasına “rağmen” aşık olur.

Şemsettin ÖZKAN

24.05.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-Esan Gül, Çocuk Sevgiyle Büyür, İst.2016, 7.baskı Çıra yay.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.