MİSAFİRSİN BU HANEDE EY GÖNÜL UMDUĞUNLA DEĞİL BULDUĞUNLA GÜL HANE SAHİBİ NE DERSE O OLUR NE KİMSEYE SİTEM EYLE NE ÜZÜL

(Toplumsal İlişkiler 702)

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّ وَعْدَ اللّٰهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَاࣞ وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللّٰهِ الْغَرُورُ
Ey insanlar! Allah’ın yeniden dirilme vaadi haktır, gerçektir; öyleyse, sakın şu dünya hayatının sahte cazibesi sizi aldatıp Allah’a kulluktan alıkoymasın! Hele hele o aldatıcı şeytan ve dostları, Allah’ın ayetlerini çarpıtarak veya Rabb’inizin şefkat ve merhametine güvendirerek sizi Allah ile aldatmasın!” (Fatır/5)

Hz. Mevlana; “misafirsin bu hanede ey gönül! Umduğunla değil bulduğunla gül! Hane sahibi ne derse o olur ne kimseye sitem eyle ne de üzül!” derken, dünya hayatında insanın konumunu kısa bir süre bir hana, ya da bir eve konaklayan bir yolcuya benzetir ve burada bir misafirin nasıl davranması gerektiğini izah eder.

Psikoloji de savunma mekanizmalarında yansıtma (projection) diye bir mekanizma var. Kişinin kendi içerisindeki katlanılamaz nitelikteki itkilerini, düşüncelerini, duygularını başkalarının üzerine yüklemesi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda, bireylerin bu mekanizmayı kullanarak kendi eksikliklerinin ya da başarısızlıklarının sorumlusu olarak diğer kişileri göstermeleri de yansıtma olarak nitelendirilebilir.

İnsanoğlunun yaptığı da bu. Hep bahane, hep bahane üretmek. Şundan oldu, bundan oldu. Ama hiç kendisine bir pay çıkarmıyor. Dünyaya, feleklere, zamana, mekana habire sövüp duruyor, kadere isyan ediyor.

Hz. Mevlana ise böyle yapma der. Sen misafirsin arkadaş ne umduğunla değil, bulduğunla yetinmelisin. Ondan şikayet, bundan şikayet, ne iştah kaldı, ne afiyet olmasın der. Hayıflanıp durma, dünyanın kanunu bu der. Mutlu olmak istiyorsan bir önündekine bak sen ilerde mi, bir de geriye dön bak senden geride mi, bu durumda kendinin bulunduğu konuma üzülme, tam tersine şükret der. Çünkü sen de geride olabilirdin. Tüm haller ne olursa olsun birer imtihan vesilesidir anla artık der.

Şemsettin ÖZKAN

23.05.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-sabriburhanoglu.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.