BİR KİMSENİN ÖFKELİ HALİNİ GÖRMEDEN AHLAKINA GÜVENME

(Toplumsal İlişkiler 1339)

اَلَّذٖينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّٓاءِ وَالضَّرَّٓاءِ وَالْكَاظِمٖينَ الْغَيْظَ وَالْعَافٖينَ عَنِ النَّاسِؕ وَاللّٰهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنٖينَۚ 
“Ki onlar, bollukta da, darlıkta da infak edenler, (yoksula ve cihad yoluna para verenler,) öfkelerini yenenler ve insanlar(daki hakların)dan bağışlama ile (vaz)geçenlerdir. Allah, muhsinleri 
(her türlü iyilik hususunda, takvada ve cihadda titizlik gösterenleri)
sevendir.” (Al-i imran/134)

Ah şu insanın kontrolsüz hali öfke yok mu? İnsanı rezil eder, kin ve intikam duygularına tavan yaptırır. Dostu düşman etmesi yetmezmiş gibi dargınlıkları, küslükleri ve düşmanlıkları   körükler. Akıllı davranışların önüne geçer. İşte o anda kişilikler, karakterler de şıp diye ortaya çıkar.

           Hz. Ömer (r.a); “bir kimsenin öfkeli halini görmeden, ahlakına güvenme” derken, bu konuda bir ipucu verir bize.

           Öfkeli olanlarda tabiri caizse ok yaydan çıkmıştır. Artık kontrol edilemeyen zararlı bir güç halini almıştır. Çünkü öfkeyi kontrol edemeyen bir organizmada, birtakım değişiklikler olmuştur. Öfkelenmek; kalp atış hızını artırır ve kalp ritminin düzensizleşmesine neden olur. Aynı zamanda, ilerleyen dönemlerde damarlarda tıkanma ya da daralma ve buna bağlı olarak kalp krizi görülebilir. Damarların sertleşmesine neden olan öfke atakları, kronik yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir. Kan şekerinin yükselmesi, ruhsal bozukluklar stres vb birçok hastalığın yanısıra kansere varıncaya kadar türlü türlü hastalıklara kapı aralayan öfke nöbetleri, elbette kişinin ahlaki yapılanmasına da etki edecektir.

          “Öfkeli insanda akıl olmaz, öfkeyle kalkan zararla oturur, öfkeli dilencinin heybesi boş kalır” diyen atalarımız, öfkenin zararlarına dikkatlerimizi çekmişlerdir.

           Öfkelenmemek için aklı asla devreden çıkarmamalıyız. Öfkeyi tamamen yok edemeyiz. O halde öfke kaçınılmaz hale gelince en iyisi Peygamberimizin tavsiye ettiği önlemleri almak iyi olacaktır bizim için. Susmak, ayakta iken oturmak, abdest almak, toprağa temas etmek, bulunulan yeri değiştirmek gibi bazı davranışlar iyi gelecektir öfkeli bir insana.

           Unutmayalım ki sevgili Peygamberimizin buyurduğu gibi; “gerçek pehlivan güreşte rakibini yenen değil, öfkesini yenendir.”

Şemsettin ÖZKAN

25.02.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-medicana.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.