BENİM OLSA BU DÜNYA KURTULUŞA ÇÖZÜM YOK BİR DUA BEKLİYORUM BAŞKA ŞEYDE GÖZÜM YOK

(Toplumsal İlişkiler 1000)

قُلْ مَا يَعْبَؤُ۬ا بِكُمْ رَبّٖي لَوْلَا دُعَٓاؤُ۬كُمْۚ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَاماً
(Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin! Siz yalanladınız. Öyle ise azap yakanızı bırakmayacak.” (Furkan/77)

Hayatta olabileceğiniz en güzel yer birinin duasında olabilmektir” derken Şems-i Tebrizi, gıyabında yapılacak duaların etki alanının yüksek oluşuna işaret eder.

Cengiz Numanoğlu da; “benim olsa bu dünya kurtuluşa çözüm yok, bir dua bekliyorum başka şeyde gözüm yok” demekle duanın nüfuz etme ve kapsama sahasının genişliğini izah etmeye çalışır aslında.

Dua; ister Allah’a inanın, ister inanmayın üç temel psikolojik ihtiyacınızı karşılar:

Birincisi: Psikolojide asıl olan sorunu ortaya dökmektir. Derdini söylemezsen çözüm bulamazsın. Dua da bir nevi, dertleri yazıya dökmek gibidir. Allah’a yalvarırken bile, sözlü metinlerle ondan istersin.

İkincisi: Dua etmekle, yalnız olmadığımız ve derdimizin paylaşıldığı duygusunu en güçlü şekilde alırız. Dertlerin diz boyu olduğu şu fani hayatımızda, hep sıkıntıların paylaşılmasını isteriz. İçinden çıkamadığımız, başkalarına en yakınlarımıza dahi açılamadığımız kapalı tüm yollarda, dua sayesinde, Rabb’imize açıktır tüm yollar, kapılar…

Üçüncüsü: Dua faal bir yapma kuralını eyleme geçirir. Dua eylemin ilk basamağıdır, bizi tetikler. Bizler Allah’a hamdolsun duanın sihir, Hz. Musa’nın sihirbaz olmadığına inananlar zümresindeniz. Bizim dua etkinliğimiz harekete geçirir, aktiftir ve eylem yüklüdür. Sevgili Peygamberimiz mescitte namaz dışında oturan bir sahabeye, niçin oturduğunu sorunca, borçları yüzünden oturduğunu öğrenmiş ve ona şu duayı öğretmişti:

Allah’ım! Kederden ve hüzünden Sana sığınırım, acizlikten ve tembellikten Sana sığınırım, korkaklıktan ve cimrilikten Sana sığınırım, borç altında ezilmekten ve insanların kahrından Sana sığınırım.”

 Sahabe; “Hz. Peygamberin öğrettiği duayı okudum; Allah da üzüntümü ve borçlarımı giderdi’’ demiştir. (Ebû Davud, Salat, 367)

Dikkat eder misiniz duanın içinde “acizlikten ve tembellikten sana sığınırım” ibaresi var. Dua eylem yüklü, harekete yöneliktir. Bir de başkasının sizin için dua ettiğini düşünün toplanan sinerji tavan yapar. Düşünebiliyor musunuz birileri sizin iyiliğiniz için ya da bir işinizin olması için yüce Yaradan’a el açmış en büyük kapıya gitmiş dilekte, ricada bulunuyor. Bundan daha büyük bir bahtiyarlık olur mu? Birinin duasının içinde yer almaktan başka şeyde gözü olabilir mi?

Şemsettin ÖZKAN

22.03.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.