BAZEN HALİMİZE MELEKLER İMRENİR BAZEN DE HALİMİZDEN ŞEYTAN BİLE İĞRENİR

(Toplumsal İlişkiler 369)


لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ ف۪ٓي اَحْسَنِ تَقْو۪يمٍۘ
ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِل۪ينَۙ
Biz insanı, yaratılış amacını gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü zihnî ve bedenî özelliklerle donatarak, varlık mertebelerinin en yükseğine çıkabilecek bir yetenek ve kapasitede, yani, olması gereken en güzel biçimde yarattık.” (Tin/4)
Fakat insan, vahiyden uzaklaşarak kendi asli/olumlu kişiliğini saptırıp yozlaştırınca, geçerli kıldığımız kanunlar gereğince 
onu varlık mertebelerinin en dibine yuvarlayarak aşağıların aşağısına çeviririz. Kur’an’dan yüz çevirerek şeytanın boyunduruğu altına giren insan, vahşî hayvanlardan daha da canavarlaşır. İşte, Allah’ın yol göstericiliğinden yüz çeviren insanoğlu, bu derece alçalır.” (Tin/5)

Evrende yaratılan en mükemmel varlık kimdir?” diye bir soru yöneltsek, kuşkusuz hepiniz insan diyecektir. Çünkü insan Kur’an’ın ifadesiyle yeryüzünün halifesidir. Yani kendine yetki otorite verilendir. Statüsü yüksektir. Bu donanım insanın bizatihi kendinde mevcuttur.

Peki insanı varlık aleminde böylesine önemli konuma getiren şey nedir? İnsanın ne gibi artıları mevcut ki, böyle bir mevkiye gelebilmiş? Diğer varlıklardan hangi yönleriyle ayrılıyor?

Hz. Mevlana der ki; “bazen halimize melekler imrenir, bazen de halimize şeytan bile iğrenir.” Tam olarak insan bu işte. İrade sahibi olduğundan ötürü iyiyi de kötüyü de tercih edebilmesi ona sorumluluklar yüklüyor.

Bir bakıyorsun melek kesilmiş, iyilikte yarışıyor, bir de bakmışsın ki, kötülükte zirve yapmış şeytan bile önünde ceketini ilikliyor. İrade sahibi bir varlık oluşu insanı birinci derece sorumluluk sahibi yapıyor. Ne yaparsa yapsın her konuda özgür bilinciyle karar veriyor.

Melekler böyle mi? Hayır. Onlar iyilikten başka bir irade ortaya koyamazlar. Kötülük işlemezler. Çünkü yaradılışları günah işlemeye müsait değil.

Şeytan. Sürekli kötülüğün peşinde. Rabbinin emrine Adem (a.s) yaratıldığında tazim secdesine karşı geldiğinden beri işi gücü Ademoğullarını Rablerine karşı gelmeleri, günah işlemeleri için yoğun mesai harcamakla geçmekte, hasetlik, fesatlık içinde onların kalplerine vesvese vererek tam bir aşksızlık örneği sunmaktadır.

İnsanoğlu şerefli bir varlık olarak bir bakmışsın meleklerden üstün bir makama çıkmış bir de bakmışsın ki, hayvanlardan da daha aşağı bir mertebeye inmiş. Herşeye rağmen tek güzel tarafı hata üstüne hata yapmasına rağmen insanda aşk var. Yani pişman olup tevbe edebiliyor. Allah’tan bağışlanma dileyebiliyor.

Şemsettin ÖZKAN

07.06.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.