NE ORMANDA ÇAKAL NE DE CEHENNEMDE ŞEYTAN KALMIŞ HEPSİ ARAMIZDA

(Toplumsal İlişkiler 1564)

اِنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّٓوءِ وَالْفَحْشَٓاءِ وَاَنْ تَقُولُوا عَلَى اللّٰهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ 
“O size ancak kötülüğü, hayasızlığı, her türlü cinsel sapıklığı ve Allah adına bilmediğiniz şeyleri söylemenizi ve böylece, Allah’ın açıkça bildirmediği konularda yeni yeni farzlar ve haramlar uydurmanızı emreder.Bakın, şeytanın izinden gidenler ne hâle geliyor:” (Bakara/169)

William Shakespeare ait olduğunu sandığım ilginç bir duvar yazısında şunlar yazıyordu; “Ne ormanda çakal kalmış ne de cehennemde şeytan hepsi aramızda.” Gerçekten günümüz insanının karakterini çok güzel özetlemiş. Güven bunalımına atıf yapmış.                                                  

             Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, devir; tilkiyle plan yapıp, kurtla avlanan, sonra da koyunla oturup yas tutanların devri. At izi it izine karıştı. Kimin ne mal olduğu belli değil. Kim ne iş yapar, kiminle iş tutar, yaptığı kimin işine yarıyor, bir bilebilsek anlayacağız ne mal adam olduğunu.

             İnanın kim dost, kim düşman ayırt edemez olduk. Çünkü karşımıza çıkan bu tipler, sağ gösterip sol vuruyor. Bu karakter bozukluğu, çoğu insanda yaşam biçimi olmuş gibi. Ancak çakalların saltanatı aslanlar gelinceye kadardır. Bakmayın siz kurt postuna bürünüp ulur gibi yaptıklarına. Gerçekler eninde sonunda ortaya çıkar. Sıkıntı şurda kuzu kurda aşık. Kalp gözleri kapalı. Bu yüzden tedbirsizlik had safhada. At izi it izine karıştığı için ayırt edemeyenler var. 

             İnsan şeytanı uzaklarda aramamalıdır. Şeytan kanın damarlarında dolaştığı gibi içinde dolaşıyor. Sonra öyle şeytanlıklar yapıyor ki, şeytan bile önünde ceketini düğmeliyor.  

             Bu tiplerden açık ara uzak durmanın yanısıra insan, temiz fıtratını korumak için, çaba sarfetmelidir. “Her şeyi kaybettim, ama kendimi buldum” diyen Hz. Mevlana’nın, insanı karakterli olmaya çağıran; “ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol” sözüyle, insan şahsiyet sahibi olmaya çalışmalıdır. 

Şemsettin ÖZKAN
07.10.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.