CENNET ÜMİDİ İÇİNDE CEHENNEM HAZIRLIKLARI YAPIYORUZ

(Toplumsal İlişkiler 1501)

اَلَّذٖينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ اَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعاً 
“Ki onların, dünya hayatındaki bütün amelleri (hem dünyaya yönelik çalışmaları hem de ahiretle ilgili riyakâr ve istismar hazırlıkları) boşa gitmiştir. Halbuki, kendileri güzel (ve gerekli) şeyler yaptıklarını sanıvermektelerdi.” (Kehf/104)

İsmet Özel’in; “cennet ümidi içinde cehennem hazırlıkları yapıyoruz” tesbiti çok doğru bir tesbittir. Hiç eğip bükmeden hakkı haykıranların sesi her geçen gün azalmaktadır. Bu da şu demektir; kendini aldatan insanlara her gün yenileri ekleniyor.

             Çok önemlidir amellerin boşa gitmemesi. Hesap edebiliyor musunuz, adam yıllarca ibadet etmiş, lakin boşa gitmiş yaptığı ibadetler. Seneler boyu meğer cehenneme odun taşıyomuş aman yarabbi!

              Şu cehenneme sürüklenen, iyi ameller yaptıkları halde, yaptıkları boşa giden, üç sınıf insanla ilgili hadisi hiç unutmam.                                                                                 

Ebû Hureyre radıyallâhu anh, ibâdetlerinde ihlâsı kaybedip, benlik ve hevâlarını öne çıkartan kimselerin âkıbeti hakkında Hazret-i Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem’in şöyle         buyurduğunu haber vermektedir:

Kıyamet günü hesâbı ilk görülecek kişi, şehid düşmüş bir  kimse olup huzura getirilir. Allâh Teâlâ, ona verdiği nîmetleri hatırlatır, o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu îtiraf eder. Cenâb-ı Hak:

«– Peki bunlara karşı ne yaptın?» buyurur.

O kimse:

«– Şehid düşünceye kadar Sen’in uğrunda cihâd ettim.» diye cevap verir.

Cenâb-ı Hak:

«– Yalan söylüyorsun. Sen, ne kahraman adam desinler diye savaştın, o da denildi.» buyurur. Sonra emrolunur da o kişi yüzüstü cehenneme atılır.

Bu defa ilim öğrenmiş, öğretmiş ve Kur’ân okumuş bir kişi huzûra getirilir. Allâh Teâlâ ona da verdiği nîmetleri hatırlatır. O da hatırlar ve îtirâf eder. Ona da:

«– Peki bu nîmetlere karşılık ne yaptın?» diye sorar.

O ise:

«– İlim öğrendim, öğrettim ve Sen’in rızân için Kur’ân okudum.» cevâbını verir.

Cenâb-ı Hak:

«– Yalan söylüyorsun. Sen, âlim desinler diye ilim öğrendin, ne güzel okuyor desinler diye Kur’ân okudun. Bunlar da senin hakkında söylendi.» buyurur. Sonra emrolunur, o da yüzüstü cehenneme atılır.

(Daha sonra) Allâh’ın kendisine her çeşit mal ve imkân verdiği bir kişi getirilir. Allâh Teâlâ verdiği nîmetleri ona da hatırlatır. O da verilen nîmetleri hatırlar ve îtirâf eder.

Cenâb-ı Hak:

«– Peki ya sen bu nîmetlere karşılık ne yaptın?» buyurur.O şahıs:
«– Verilmesini sevdiğin, râzı olduğun hiçbir yerden esirgemedim, sadece senin rızânı kazanmak için verdim, harcadım.» der.

Hak Teâlâ:

«– Yalan söylüyorsun. Hâlbuki sen, bütün yaptıklarını ne cömert adam desinler diye yaptın. Bu da senin için zâten söylendi.» buyurur. Emrolunur, bu da yüzüstü cehenneme atılır.” (Müslim, İmâre, 152)

Şemsettin ÖZKAN
05.08.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-yeniakit.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.