SABAHLARI ÜZGÜN ÖĞLEDEN SONRALARI MANİPÜLE

(Toplumsal İlişkiler 1438)

قَالَ فَبِمَٓا اَغْوَيْتَنٖي لَاَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقٖيمَ
ثُمَّ لَاٰتِيَنَّهُمْ مِنْ بَيْنِ اَيْدٖيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ اَيْمَانِهِمْ وَعَنْ شَمَٓائِلِهِمْؕ وَلَا تَجِدُ اَ كْثَرَهُمْ شَاكِرٖينَ
قَالَ اخْرُجْ مِنْهَا مَذْؤُ۫ماً مَدْحُوراًؕ لَمَنْ تَبِعَكَ مِنْهُمْ لَاَمْلَـَٔنَّ جَهَنَّمَ مِنْكُمْ اَجْمَعٖينَ
“(Şeytan) Dedi ki: “Madem öyle, (Hz. Adem’e secde etmek gibi nefsime ağır gelen bir imtihana tâbi tutmakla) beni azdırmana karşılık; ben de onları (Ademoğullarını saptırmak için) Senin 
(İslamiyet ve) istikamet yolunun üzerinde oturup (tuzak kuracağım. Her dönemdeki en haklı ve hayırlı davanın ortasında pusu kurup duracağım).” (Araf/16)
“Sonra; ön taraflarından, arkalarından, sağlarından ve sollarından muhakkak (kullarına) sokulup (saptıracağım). Ki onların çoğunu (artık dinin ve nimetlerin sayesinde eriştikleri lezzet ve faziletlere) şükredici bulmayacaksın. (Çünkü onlara nankörlük ve hıyanet yaptıracağım.)” (Araf/17)
“(Cenab-ı Hakk da: “Haydi defol!) Aşağılanmış ve kovulmuş olarak çık oradan! Yemin olsun (insanlardan) onlardan kim sana uyarsa, sizin hepinizi cehenneme dolduracağım” buyuruvermişti.” (Araf/18)

“Sabahları üzgün, öğleden sonraları manipüle” cümlesi

Le Livre Des Solutions (Çözümler Kitabı) filminden bir replik.  Marc karakterini canlandıran oyuncu söylüyor bunu.

         Çözümler Kitabının konusu kısaca, her şeyin üst üste geldiği bir dönemde, tüm sorunlarını çözecek bir yöntem bulan bir adamın hikayesini, konu ediyor. Yapımcılarla yaşadığı sorunların ardından Marc, filmini Denise teyzesinin evinde bitirmek için ekibiyle birlikte Cevennes’deki küçük bir köye gider. İlhamını geri kazanmaya çalışan Marc sahadayken, yaratıcılığı onu tuhaf bir kaosa sürükleyen bir milyon fikirle kendini gösterir. Marc daha sonra, tüm sorunlarına pekala çözüm olabilecek pratik bir tavsiye rehberi olan Çözümler Kitabı’nı yazmaya başlar.

          Filmin bir yerinde Marc’ın kendisi için kullandığı “sabahları üzgün, öğleden sonraları manipüle” cümlesi nedense benim ilgimi çok çekti. Günümüz dünyasının insanı bir bakıma bu taktiğe çok başvuruyor. Bilhassa küresel medyanın algı yönetmesi ve manipülasyonu en çok dikkatimi çekenlerden.   

         Manipülasyon, başkalarını kendi yararı için kullanmak, kontrol etmek veya başka bir şekilde etkilemek için tasarlanmış davranış. Manipülasyon, diğerlerine karşı kendi çıkarlarının gözetilmesi dolayısıyla genellikle dürüst olmayan bir sosyal etki biçimi olarak kabul edilir. (vikipedi)

          Yukarıda geçen ayetleri şeytanın iğvaları, algı yönetimi, manipülasyonları ve trollerinin insanları tasarladıkları etkileşimleri açısından bir kez daha düşünmenizi salık veririm.

Şemsettin ÖZKAN

03.06.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-beyazperde.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.