KİRLİ BİR CAMDAN BAKIP HERKESİ VE HER ŞEYİ KİRLİ SANIYORSUNUZ

(Toplumsal İlişkiler 1429)

وَيَقُولُونَ طَاعَةٌؗ فَاِذَا بَرَزُوا مِنْ عِنْدِكَ بَيَّتَ طَٓائِفَةٌ مِنْهُمْ غَيْرَ الَّذٖي تَقُولُؕ وَاللّٰهُ يَكْتُبُ مَا يُبَيِّتُونَۚ فَاَعْرِضْ عَنْهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِؕ وَكَفٰى بِاللّٰهِ وَكٖيلاً
“(Sana karşı) “Tamam-kabul!” (itaat edeceğiz) derler. Ama yanından çıktıkları zaman, onlardan bir grup geceleyin karanlıklarda (gizli odalarda ve kendi aralarında) toplanarak Senin söylediğinin tam tersini kurgular (ve konuşurlar). Oysa Allah, karanlıklarda (gizli ortamlarda ve sinsi kafalarla) neler kurduklarını (biliyor ve) yazıyor. Sen onlardan (bu tutarsız ve münafık tavırlarından) yüz çevir ve aldırma! Allah’a tevekkül et, Vekîl olarak Allah kâfidir.” (Nisa/81)

Franz Kafka’nın; “kirli bir camdan bakıp, herkesi ve her şeyi kirli sanıyorsunuz” sözü, karakteri bozuk insanlar için söylenmiş anlamlı bir ifadedir.

             Bazı insanlar her şeye kötü bakarlar. Kötü baktıkları için de kötü görürler. Çünkü ölçütleri temiz değil. Kirli bir camdan bakan ne kadar güzel görecek ki?

             Hz. Mevlana; “senin dünyaya bakan penceren kirli ise, benim çiçeklerim sana çamur görünür.” derken, ısrarla insanın niyetinin önemine dikkat çeker.

             Gönlü geniş ruhu gezgin Şems-i Tebrizi gibi erenlerin aşk usülü bize şunu öğretir: “Esas kirlilik dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır.

Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir.”

              Maalesef her şeye kötü bakan bir takım insanlar var. Bu tipler iyi olan her şeyi ters yüz ederler. Ruh halleri kara olduğu için her şeyi kapkara görürler. Bunlara münafık ikiyüzlü denir. Namaz kılsalar da bunlar aslında namaz falan kılmıyorlar, sözleri yalan dolan, niyetleri bozuktur. Sadece sözlerinden ağızlarından bal damlar ama içleri kokuşmuştur. Hep kötü şeyler kurgular dururlar. İnsanların en tehlikelileridir. Görsen kalıplarına bakıp adam sanırsınız lakin boş kütüklerdir.

Şemsettin ÖZKAN

25.05.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.