GERÇEK DOSTLAR YILDIZLARA BENZER KARANLIK ÇÖKÜNCE İLK ONLAR GÖRÜNÜR

(Toplumsal İlişkiler 1310)

وَمَنْ يَتَوَلَّ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذٖينَ اٰمَنُوا فَاِنَّ
 حِزْبَ اللّٰهِ هُمُ الْغَالِبُونَࣖ
“Her kim Allah’ı, Elçisini ve müminleri kendisine dost edinirse, 
ona müjdeler olsun, hak ile bâtılın mücâdelesinde üstün gelecek olanlar, kesinlikle Allah’ın tarafında yer alanlardır!” (Maide/56)

Kime ait olduğu yazmayan bir sosyal medya paylaşımı, bize dostların nasıl olacağı konusunda, yol yardımı sunuyor; “gerçek dostlar yıldızlara benzer karanlık çökünce ilk onlar görünür.”

           Doğru. İyi günde aydınlıkta herkes görünür. Asıl kötü günde, karanlıkta, birine ihtiyaç duyduğunda insanın yanında olacak dostlara ihtiyacımız var. Hemde acı söyleyen dostlara değil, acıyı tatlandırıp, ballandırıp söyleyen hakiki dostlara çok ama çok gereksinim duyuyoruz.

       Her zaman bize “dost acı söyler” diye öğretmişlerdir. Lakin Hz. Mevlana “hayır” diyor; “dost acı söyleyen değil, acıyı tatlı söyleyendir.” Yani acıyı bile tatlılaştırandır dost.

       Dost nedir? Sevilen güvenilen yakın arkadaş, sıkı fıkı görüşülen kimse, gönüldaş demektir. Kendini ona yakın hissediyorsun. Derdini açıyorsun. Yediğin içtiğin ayrı gitmiyor. Yaralarına merhem oluyor. Sadece mutlu güzel günlerinde değil, kötü gününde de seninle beraber oluyor. Seni arkadan vuran değil dost.

      Dost dediğin ayağını kaydıran değil, kaydığında seni yerden kaldırandır. İyi bir dostu olanın asla aynaya ihtiyacı olmaz. Dost iyi gününde çağrınca koşarak gelen, kötü gününde ise çağırmadan koşarak gelip gözyaşını silendir.

      Pir Sultan Abdal’ın da; “dar günümde dost düşman belloldu, on derdim var ise şimdi elloldu” demesi, dostların zor  zamanlarda ortaya çıkacağı, kim dost, kim düşman ayrışacağı günün insanın üzüntülü, kederli olduğu zaman dilimleri olduğu şeklindedir.    

     Bu yüzden dostlar karanlık gecede önümüzü aydınlatan yıldızlar gibidir. Dertler, sıkıntılar, problemler bir karanlık gibi çökünce, ilk çıkagelenler dostlarımızdır.

Şemsettin ÖZKAN

27.01.2024 İNEGÖL

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.