YAŞAMAK İÇİN DÜNYAYA TAPMIŞ KİMSELERİ DE ÖLÜLERDEN SAY

(Toplumsal İlişkiler 1294)

وَلَا تُعْجِبْكَ اَمْوَالُهُمْ وَاَوْلَادُهُمْؕ اِنَّمَا يُرٖيدُ اللّٰهُ اَنْ يُعَذِّبَهُمْ بِهَا فِي الدُّنْيَا وَتَزْهَقَ اَنْفُسُهُمْ وَهُمْ كَافِرُونَ
(Sakın münafıkların ve marazlı takımının) Onların malları ve evlatları Seni imrendirmesin; Allah bunlarla, ancak onları dünyada (boşuna uğraştırıp) azaplandırmak (diliyor) ve onlar inkâr içindeyken canlarının da zorluk içinde çıkmasını istiyor (diye onları mal ve makamla oyalamaktadır).” (Tevbe/85)

Feridüddin Attar; “yaşamak için dünyaya tapmış kimseleri de ölülerden say” sözüyle ölü (canlı) için yaşamı sona ermiş olan, artık yaşamıyor olanların içine bir de dünyayı taparcasına sevenleri de dahil eder. Bunların da ölülerden farkı kalmadığını anlatır.

           Peki neden bunları yaşadıkları halde artık nötr, etkisiz, cansız, eylemsiz bir varlık olarak nitelendiriyor  Feridüddin Attar? Bu tip insanlarda varolan bu özellik niçin çok kötü?

           Dünyayı taparcasına sevmek demek mal, para ve makama düşkünlük demektir. Doğrusu vehn (dünya sevgisi) hadisi biz günümüz Müslüman toplumlarının iyi analiz etmesi gereken hadislerdendir. Sevban (r.a)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Yakında milletler, yemek yiyenlerin (başkalarını) çanaklarına (sofralarına) davet ettikleri gibi, size karşı (savaşmak için) biribirlerini davet edecekler.”

Birisi: “Bu o gün bizim azlığımızdan dolayı mı olacak?” dedi.

Rasûlullah (s.a.v), “Hayır, aksine siz o gün kalabalık, fakat selin önündeki çörçöp gibi zayıf olacaksınız. Allah düşmanlarınızın gönlünden sizden korkma hissini soyup alacak, sizin gönlünüze de vehn atacak.” buyurdu.

Yine bir adam: “Vehn nedir ya Rasûlullah?” diye sorunca:

“Vehn, dünyayı (fazlaca) sevmek ve ölümü kötü görmektir.” buyurdu. (bk. Ebu Davud, Melahim, 5)

          Müslümanların bu duruma düşmeleri cihad ruhundan uzaklaşmalarına sebeptir. Dünya sevgisinin çokluğu; insanı fedakar olmaktan, cesaretten, ahireti hatırlatmaktan, mücadele ruhundan uzak tutar. Sadece kendini nefsini düşünen bencil insan yapar. Bu vehn sevgisine sahip insanlardan oluşan toplumlar ne kadar sayıca çok olurlarsa olsunlar, İslami duyarlılık ve niteliğe sahip olamadıkları için suyun üzerinden yüzen saman çöpü gibi dağınık olurlar. Nicelik bakımından çok olmaları düşman karşısında bir işe yaramaz.

Şemsettin ÖZKAN

11.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-sorularlaislamiyet.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.