GÖZDEN HER ZAMAN GÖZYAŞI DÜŞMEZ KİMİ ZAMAN DA İNSAN DÜŞER

(Toplumsal ilişkiler 1293)

قَالَ هَلْ اٰمَنُكُمْ عَلَيْهِ اِلَّا كَمَٓا اَمِنْتُكُمْ عَلٰٓى اَخٖيهِ مِنْ قَبْلُؕ فَاللّٰهُ خَيْرٌ حَافِظاًࣕ وَهُوَ اَرْحَمُ الرَّاحِمٖينَ
(Hz. Yakub) Dedi ki: “Daha önce kardeşi (Yusuf) konusunda size güvendiğimden farklı (bir şekilde ve garantili bir taahhütle olmak dışında) artık onun hakkında size hiç güvenir miyim? 
(Onu ancak Mevlâ’ya emanet ederim.) Allah, en hayırlı muhafaza edicidir ve O, merhamet edenlerin en merhametlisidir.” (Yusuf/64)

Ah şu gözyaşı yok mu? “Gözyaşlarıyla demiri bile eritebilirsiniz” derken Ovidius, onun etkisinin yüksek olduğunu vurgular. Seneca; “bırak gözyaşlarını sel gibi akıp gitsin, onların akışı gönlüne ferahlık yüreğine uyum getirir” derken, gözyaşlarının olumlu yönüne dikkatlerimizi celbeder.  

          Nazım Hikmet ise; “gözden her zaman gözyaşı düşmez kimi zaman da insan düşer” sözüyle bizi birden somut alandan soyut alana götürür ki, bu insanın gözden düşmesidir.

          Gözden düşmek demek, kendisine değer verenlerin sevgilerini ve güvenlerini yitirmek, eskisi gibi sevilmemektir. Mümin Sarıkaya; “ben yoruldum hayat” adlı eserinde, gözden düşmeyi çok güzel anlatır. Hayatın zorlukları karşısında, karşısına çıkan nice namert insanları görünce, tek başına kaldığını, her geçen gün kendisine değer verdiği dost, arkadaş kim varsa bunlara olan sevgisini ve güvenini artık yitirdiğini açık yüreklilikle söyler:   

Ben yoruldum hayat, gelme üstüme
Diz çöktüm dünyanın namert yüzüne
Gözümden gönlümden düşen düşene
Bu öksüz başıma gözdağı verme
Gözümden gönlümden düşen düşene
Bu öksüz başıma gözdağı verme!

Ben yanıldım hayat, vurma yüzüme
Yol verdim sevdanın en delisine
O yüzden ömrümden giden gidene
Şu yalnız başımı eğdirme benim
O yüzden ömrümden giden gidene
Şu yalnız başımı eğdirme benim!

Ben pişmanım hayat, sorguya çekme
Dilersen infaz et, kar etmez dilime
Sözlerim ağırdır dokunur kalbe
Şu suskun ağzımı açtırma benim
Sözlerim ağırdır dokunur kalbe
Şu suskun ağzımı açtırma benim!

Şemsettin ÖZKAN

10.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-musixmatch

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.