SOMUNCU BABA BURSA’YA ŞÖYLE DUA ETMİŞ EY BEREKETLİ ŞEHİR SANA GELENLER AÇ KALMASIN KIYAMETE KADAR YEŞİL KALASIN

(Toplumsal İlişkiler 1261)

وَاِذْ قَالَ اِبْرٰهٖيمُ رَبِّ اجْعَلْ هٰذَا الْبَلَدَ اٰمِناً وَاجْنُبْنٖي وَبَنِيَّ اَنْ نَعْبُدَ الْاَصْنَامَؕ
“Hani bir zaman İbrahim şöyle demişti: “Ey Rabbim bu beldeyi 
(ve bölgeyi) güvenli (ve bereketli) kıl, beni ve çocuklarımı putlara kulluk etmekten (ve tağuti düzenlerin peşine gitmekten)uzak tut. 
(Zira hidayet Sendendir.)” (İbrahim/35)

Tarihte bazı Peygamberlerin ya da evliyaullah’ın (Allah’ın sevgili  dostlarının) bazı yer, mekan ya da şehirlere yaptığı dualar vardır. Buralarda pozitif enerjiler yoğunluktadır.

            Müslüman şehirlerinden Mekke, Medine, Kudüs başta olmak üzere İstanbul, Diyarbakır, Konya ve Bursa gibi burada daha aklıma gelmeyen birçok şehir sayabiliriz.

            İşte bunlardan biri de Bursa’da ekmek yapmakla meşhur olan Ulucami’nin açılışında konuşma yapmak üzere görevlendirilen Emir Sultan hazretlerinin “benden daha bilgili Somuncu Baba var” ihtarıyla evliyalığı faş edilen(açık edilen) ve Fatiha Suresi’ni tefsir edip Bursa’ya veda eden Somuncu Baba, şehirden ayrılırken, Bursa’ya şöyle dua etmiş:

“Ey bereketli şehir! Sana gelenler aç kalmasın. Kıyamete kadar yeşil kalasın.”

            Evet bu duadan sonra aradan yıllar geçmiş, ama Bursa gerçekten yeşil kalmayı onca yerleşime, göç almasına rağmen becerebilmiştir. Sadece yeşil kalmakla yetinmemiş tarım şehri olmanın yanısıra sanayi şehri de olmuştur. Otomotiv sektörü ihracatının çoğu bu ilimizden gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin TOGG adlı otomobili de burada (Gemlik’te) üretiliyor. Tekstil deseniz Cumhuriyetten önce de burada üretilmeye başlanmış hala doludizgin devam ediyor. Yani Bursa’da insanlar çalışırlarsa iş çok. Yeter ki iş yapmayı istesinler. Aç kalmazlar. Üretim merkezi burası. Bu yüzden de sürekli göç alıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar “Beş Şehir” dediği şehirlerden biridir Bursa. Aynı zamanda bir başkent her zaman başkenttir dediği yerlerden biridir yeşil Bursa ve benim de üç senedir sürekli ikamet ettiğim yerin adıdır güzel Bursa’m… 

Şemsettin ÖZKAN

09.12.2023 İNEGÖL

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.