AĞAÇ KUŞA NERELİSİN DİYE SORMAZ SADECE KUŞUN SÖYLEDİĞİ ŞARKIYI DİNLER

(Toplumsal İlişkiler 1252)

لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُ۬هَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْؕ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْؕ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنٖينَ
“Fakat unutmayın ki, onların ne etleri Allah’a ulaşır, ne de kanları. Fakat O’na ulaşan, yalnızca sizin iyi niyet ve samimiyetinizdir. İşte bu amaçla onları sizin yararınıza sunuyoruz ki, O’nun sizi doğru yola iletmesine karşılık, O’nun şanını yüceltip tekbir getiresiniz diye. Öyleyse güzel davrananları müjdele!”(Hac/37)

Her şey bir yanıyla güzeldir lakin samimiyet büsbütün. İyi niyet, ne güzel bir davranıştır öyle. İnsanları şartsız şurtsuz değerlendirmek, ne mükemmel bir tavırdır öyle.

            Çok güzel bir sosyal medya paylaşımında; “ağaç kuşa; ‘nerelisin?’  diye sormaz. Sadece kuşun söylediği şarkıyı dinler” denilmesindeki güzelliğe bir bakar mısınız?

             Aslında böyle davranmakla insan kendisi karlı çıkar. Çünkü öyle insanı aşırı derecede sorgulayarak kendimizi de sınırlarız lakin kaç kişi bunun farkında?

             Diyelim ki, nereli olduğunu öğrendin, ne olacak? Hele hele bu sual Konyamızda pek sorulur. Sorana ‘Konyalıyım’ dersin bu sefer de ikinci bir soruyla karşılaşırsın; ‘Konya’nın neresindensin?’ Belki de sevmediğin bir yerden olan o kişi, iyinin de iyisi. Önceden ileriye ket vurduğun, ya da vuracağın önyargıların yüzünden, şimdiki zamanını da zehir edeceksin. Sen ne yapacaksın nereli olduğunu öğrenince? Ağaç gibi kuşa sende ‘nerelisin’ diye sorma, yalnızca söylediği şarkıyı dinle de mutlu ol, ondan istifade etmeye bak!

              ‘Nerelisin?’ diye kuşa bu soruları tevcih edenler aslında hiç düşünmedikleri gibi, ön yargılarını yeniden düzenleyip dizayn edenlerdir. Sonuç yaşanılan anı mutsuzluğa tedavül etmekten başka bir şey değil. En iyisi mi nereli olduğuna bakmadan insanları koşulsuz olarak tanımalı.

Şemsettin ÖZKAN

30.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.