ERİYEN KAR GİBİ OL KENDİNİ KENDİNLE YIKA

(Toplumsal İlişkiler 1191)

اَوَلَا يَرَوْنَ اَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فٖي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً اَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لَا يَتُوبُونَ وَلَا هُمْ يَذَّكَّرُونَ
“Peki bunlar, her yıl defalarca çeşitli belâ ve musîbetlerle imtihân edildiklerini görmüyorlar mı ki, hâlâ bunlardan ibret alıp tövbe etmiyorlar?Peygambere ne zaman yeni bir sûre veya ayetler topluluğu indirilse o, tüm Müslümanları mescitte toplar ve inen sûreyi onlara okurdu. Bu toplantılara katılmak zorunda kalan münâfıklar ortalıkta bir defa boy gösterir, ardından da ilk fırsatta sıvışıp giderlerdi.” (Tevbe/126)

Hz. Mevlana; “eriyen kar gibi ol kendini kendinle yıka” derken insanın ruhsal kirlerinden, yaptığı yanlışlardan ve günahlardan arınması için pişman olup temizlenmeyi kafasına koymayı yani tevbe etmesi gerektiğini söyler.

        Bahar gelince eriyen karlar, yıl boyunca kirlenen tabiatı nasıl temizliyorsa, insanın da kendisini kendisiyle temizlemesi kaçınılmazdır. Peki bu nasıl olacak?

        İnsanı içten ve dıştan kuşatan pisliklerden arınmasının önünde en önemli dezenfeksiyon yöntemi de istiğfar, tevbe, pişman olmak, özür dilemek, hatalardan dönüş ve uzaklaşmak gözüküyor.

        En iyi silgi ne biliyor musunuz? Tevbe etmektir. Eğer samimiyse tövbekar, silgi izi bile kalmaz. Bu yüzden medyada daha önce bir sürü günaha karışmış, lakin şimdi tevbe edip bohem hayatından uzaklaşmış insanların, eski çöp hayatını karıştırıp kınayanlara, o kadar çok rastlıyoruz ki.

        Kardeşim bırak bu kedi köpek gibi çöpleri karıştırmayı, günahından, bohem hayatından haberin olabilir, fakat onun tevbe edip de onlardan uzaklaştığından haberin var mı? Kınama onları. Tam tersine “tevbe edenlerle oturun” der Hz. Ömer efendimiz, zira “onların kalpleri yumuşak olur” diye de ekler. Onların tam bir nasuh tevbeyle nasıl arındıklarını gör, otur da kendi haline ağla!     

Şemsettin ÖZKAN

30.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.