İNSANIN UCUZU İNSANA PAHALIYA MAL OLUR

            (Toplumsal İlişkiler 1187)

وَاِذَا رَاَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ اَجْسَامُهُمْؕ وَاِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْؕ كَاَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌؕ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْؕ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْؕ قَاتَلَهُمُ اللّٰهُؗ اَنّٰى يُؤْفَكُونَ “Onları gördüğünde, dış görünüşleri hoşuna gider,konuştukları zaman da kendilerini dinletirler, sen onların sözlerine kulak verirsin. Fakat ne yüreklerinde o gösterişli bedenlerine uygun cesâret, ne de yaldızlı sözlerinde samîmiyet vardır! O kadar duygusuz, o kadar ruhsuzlardır ki,tıpkı duvara dayanmış kütüklere benzer onlar. Herkesi kendileri gibi hâin zannettiklerinden, herkesten ve her şeyden şüphe duyar, işittikleri her seslenişi kendi aleyhlerinde sanırlar. Ey Müslüman, onlar en azılı düşmandır; onlara karşı dikkatli ol! Allah kahretsin onları; nasıl da göz göre göre haktan, hakikatten çevriliyorlar!” (Münafikun/4)

Goethe der ki; “insanın ucuzu insana pahalıya mal olur.” Çünkü insanlara ikinci bir şans daha vermemek gerekir. Zira  insanlar değişmez, aynı hatayı bir daha, bir daha yaparlar.

            Ucuz insanlar içten pazarlıklı, fırsatçı, nankör, kibirli, samimiyetsiz, başkalarının gazına gelen, leş kargasına benzerler bir bakıma. Problemde tam olarak burada çıkıyor.

            Nasıl mı? Yukarıda geçen ayeti dikkatlice okursanız bu tipleri anlatıyor. Biz şöyle bu moddaki kişilere bakınca kalıpları, giyimleri, sözleri çok ama çok hoşumuza gidiyor. Lakin asıl davranışlarını gözümüzden kaçırıyoruz.

            Tutum ve davranışları, olaylar karşısında takındıkları tavırlar, hiç de hoş değil. Sözlerinin tam tamına zıddı. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu cinsinden. Müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar da bizim haberimiz yok. İşte bu ucuz insanlar bize çok ama çok pahalıya mal oluyorlar. Savaşa gitseniz bunlarla, sizin yanınızda savaşmazlar, savaş alanından varmalarıyla çekip gitmeleri bir olur. Sizinle aynı safta namaz kılar gözükürler lakin fikren, zikren asla sizin safınızda değillerdir.

            Bunlar tilkiyle plan yapıp kurtla avlanır, sonra da gelip koyunla yas tutarlar. Böyle samimiyetsiz, çıkarcıdırlar. Lakin Müslüman mintanı giydikleri için hiçbir şey yapamıyorsun. Gerçekten çok dikkatli olmak gerekiyor. Bize çok pahalıya mal olan, bu ucuz, çapsız insanlar işte.

Şemsettin ÖZKAN

26.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.