HERKES UĞRAŞIR DURUR DOĞRU İNSANI BULAYIM DİYE OYSA KİMSE AYNAYA BAKMAZ DOĞRU İNSAN MIYIM DİYE

(Toplumsal İlişkiler 1185)

وَالَّذٖينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَا صُمٌّ وَبُكْمٌ فِي الظُّلُمَاتِؕ مَنْ يَشَأِ اللّٰهُ يُضْلِلْهُؕ وَمَنْ يَشَأْ يَجْعَلْهُ عَلٰى صِرَاطٍ مُسْتَقٖيمٍ
“Bizim ayetlerimizi yalan (gereksiz ve geçersiz) sayanlar, (küfür ve kötülük) karanlıkları içinde (kalmış) sağırlar ve dilsizlerdir. Allah, (müstahak olanlardan) kimi dilerse onu şaşırtıp saptırır, 
(layık olanlardan) kimi de dilerse onu dosdoğru yol üzerinde kılmaktadır.” (Enam/39)

Kime ait olduğu yazmayan bir sosyal medya paylaşımında şöyle yazıyordu; “herkes uğraşır durur doğru insanı bulayım diye, oysa kimse aynaya bakmaz, doğru insan mıyım diye.” Sorun insanın bizatihi kendisinde. Başkasında gördüğü kusurlar aynaya yansıyan insanın kendi aksidir. İnsan başkasını eleştirirken kendini de eleştirir oysa. Lakin ne hikmetse bunun farkına varamaz bir türlü.

             Ya da insan birini kıyasıya eleştirip yerden yere vururken birini o esnada kendisinde olmasa bile o eleştirdiği kötü duruma artık o da aday olmuştur. Bir gün o hatayı o da mutlaka işleyecektir. Bu işler karşılıklar esasına göre işler durur. “Pişman olacaksın günün birinde” denildiği gibi şarkıda.

             Eğer insan gerçekten dürüstlük istiyorsa, işe öncelikle kendinden başlamalıdır. Önüne gelene doğruluk nutukları atarak değil, uygulamalı olarak insanların kendisinden doğru numuneler aldığı biri olarak işe koyulmalıdır.

            Ancak dürüstlük, Hz. Ömer’in ifadesiyle; “pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz.” Öyle her insanın kolayca başvurduğu bir tutum ve davranış değildir. Halbuki iman ile dürüstlük (ahlaklı, erdemli) olmak her daim yanyana anılırlar.

Ayrıca sevgili Peygamberimizin; “Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol!” (Müslim,İmân 62. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 61; İbni Mâce, Fiten 12.) buyurması bize bu konuda çok önemli ipuçları verir. Yani sadece iman ettim demen yetmiyor, imanı eyleme dönüştürerek sosyal hayatta her konuda doğru, dürüst ve samimi olman gerekiyor. Bu ikisi birlikte bir Müslümanda  olmak zorundadır.

             Sorunu tam olarak tanımlarsak, başkalarında eğri, büğrü, yanlış ve kötü tutum ve davranışları aramak yerine kendimizde varolanlarından nasıl kurtulacağız, buna odaklanıp yoğunlaşırsak, bizim için sanırım, daha iyi olacak.

Şemsettin ÖZKAN

24.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.