HAYATTA HİÇBİR ZAMAN BİR BAŞKASINA TÜM BENLİĞİNLE GÜVENME ÇÜNKÜ HİÇ KİMSE SANA TÜM BENLİĞİYLE GÖRÜNMEZ

          (Toplumsal İlişkiler 1182)

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذٖينَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيَاتُهُ زَادَتْهُمْ اٖيمَاناً وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَۚ
“Müminler o kimselerdir ki, Allah’ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah’ın âyetleri okunduğunda bu onların imanlarını arttırır. Onlar yalnızca rablerine güvenirler.” (Enfal/2)

Aslında kimse size karşı falan değil, ama herkes kendinden yana. Bu yüzden dış düşman aramaktan ziyade, bu tesbiti yapmamız bir zorunluluktur. Herkes önce şöyle kendine bir çekidüzen vermelidir. Senin kapasiten önemli. Senin kendine çizdiğin güvenlik şeridi daha da önemli.

             Pablo Neruda; “hayatta hiçbir zaman bir başkasına tüm benliğinle güvenme! Çünkü hiç kimse sana, tüm benliğiyle görünmez” derken, vurgulamaya çalıştığı incelik de bu zaten, insanlar çiğ süt emmiştir, karşıdakine hata payı bırak.

            Bırakmazsan ne olur? Dört dörtlük insan ararsan öyle, mükemmelliyet hastalığına tutulduğun için, dört dörtlük yalnızlık yaşarsın dolu dolu. Bir de realiteden uzaklaşırsın. İnsanların her zaman, her yerde, yanlış yapabileceklerini düşün ve ona göre tüm benliğini vererek, bir insanı aşırı şişirme, veya önyargılı davranarak da, yerin dibine batırma öyle.

            Bir gün bakarsın, hiç sevmediğin biriyle, çok sıkı fıkı olur, onu çok seversin. Ya da çok övdüğün, yere göğe sığdıramadığın birini de, gün gelir bir lafını, davranışını, sevmeyebilirsin. İtidalli ol! Çünkü hiç kimse sana tüm benliğiyle görünmez. Herkes hata yapar yanılabilir, lakin Allah hata yapmaz. O halde sadece ve sadece Allah’a tevekkül et, O’na güven yani.

Şemsettin ÖZKAN

21.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.