ALLAH’A ULAŞMANIN ÖNÜNDEKİ DÖRT ENGEL

              (Toplumsal İlişkiler 1173)

فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ اَضَاعُوا الصَّلٰوةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَياًّۙ
“Derken onların ardından, yerlerine öyle bir nesil geldi ki, Allah ile aralarındaki en sağlam bağ olan namaz kılma duyarlılığını kaybettiler, bunun doğal sonucu olarak da, arzu ve heveslerinin peşine takıldılar ve bu büyük Peygamberlerin mirasını hoyratça tahrip ederek ahlâksızlığın en aşağı derecesine düştüler fakat
 azgınlıklarının cezasını, yakında çekecekler!” (Meryem/59)

Şems-i Tebrizi; “Allah’a ulaşmanın önünde dört engel vardır der ve bunları şöyle sıralar:

1-Şehvet

2-Çok yemek

3-Mal ve makam

4-Gurur ve kibir.”

            Şehvet. Kişisel ve cinsel ihtiyaçlara yönelik isteklerin tümüne verilen ad olsa da kişisel duygulardan ziyade cinsel ihtiyaçlara yönelik istek ve arzular kasdedilir daha çok. Erkek ve dişinin birbirine karşı duyduğu güçlü cinsel istek için de bu tabir sıkça kullanılır. İnsan şehvetine uydu mu artık her türlü kötülüğü yapmaya adaydır. Allah’a ulaşmanın önünde en büyük düşman kötülüğü emreden nefsin (nefs-i emmarenin) birinci katığıdır şehvet.

            Çok yemek. Sağlığı bozmakla kalmayıp, bedenimize  gereksiz yüklenmeler cabası. Daha da vahimi ruhumuzun beyin ölümünü gerçekleştirmek hep tıka basa yemekle ilgili. Dervişlere bu yüzden az yemek öneriliyor. İnsanın Rabbiyle iletişimini kesenin yolu mideyi çokça doldurmak. Allah’a ulaşmada en büyük handikap çok yemektir.

            Mal ve makam. İnsan mal biriktirmeye, makam sahibi olmaya o kadar çok değer verir ki, bütün değerlerini elinin tersiyle bir çırpıda itebilir. Mal ve makam adamı sarhoş eder. Sarhoş olan biri Rabbiyle irtibatını çok kolay koparır. Kendini ilah mertebesinde bile görür bu tipler.

            Gurur ve kibire kapılmak da insanın Allah’a ulaşmasında en büyük engellerden biridir. Bunların en azılılarında dert de olmaz. Kendilerini her yönden müstağni yeterli görür bu tipler. Firavun öyle bir kibir ve gurura kapılmıştı ki “ben sizin en yüce Rabbinizim” diyordu. Gözü hiçbir şeyi görmüyordu. Bu adam nasıl Allah’ı nasıl bulacak? Kendini Tanrı ilan etmiş kibir ve gururundan burnundan kıl aldırmıyor.  

Şemsettin ÖZKAN

12.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.