VE BAZEN HAYATTIR SEVMEK BİRİNİ ÇOK UZAKTAYKEN BİLE YÜREĞİNDE TAŞIYABİLMEK

(Toplumsal İlişkiler 1170)

وَقَالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَدٖينَةِ امْرَاَتُ الْعَزٖيزِ تُرَاوِدُ فَتٰيهَا عَنْ نَفْسِهٖۚ قَدْ شَغَفَهَا حُباًّؕ اِنَّا لَنَرٰيهَا فٖي ضَلَالٍ مُبٖينٍ
“Şehirde birtakım kadınlar (şöyle) dediler: “Vezirin karısı, (hizmetçisi olan) delikanlısının nefsinden murad almak istemiş. Ona olan sevdası, yüreğine işlemiş. Şüphesiz biz onu açık bir sapıklık içinde görüyoruz.” (Yusuf/30)

Her hâlükârda sevmek kolay değil dostlar! Çünkü senin karşında bir sürü hatayla biri duruyor. Lakin bütün bunlara rağmen bir insan hala seviyorsa ki, öyleleri de var. Bu durumda kişi karşısındakine vurulmuştur, çok sevmiştir de ondan böyle davranışlar sergiliyordur.

            Sevdiğimiz birinin yüz yanlışı olsa onların yanına bir doğru koyar yine severiz, yine severiz. Gel velakin bir de sevmediğimiz biriyse yüz doğrusu olsa bile, yanına bir yanlış gelirse onun yerden yere vururuz. Bu psikoloji insanın en temel özelliklerinden biri maalesef.

            Özdemir Asaf; “ve bazen hayattır sevmek, birini çok uzaktayken bile yüreğinde taşıyabilmek” derken sevmeyi trans haline geçmiş bir aşığın davranış kodlarında anlatır bize. Dünyanın öbür ucunda bile olsa insan birine aşık olmuşsa onu her daim anarak, hatırlayarak yaşatır yüreğinde. Hatta gelmeyecek olduğunu bilse bile. Hz. Mevlana, Konya’dan çekip uzaklara giden Hz. Şems için; “ben sana çok eskiden gönlümü vermiştim şimdi gel de canımı vereyim” sözüyle bu özlemini dile getirir.

            İnsanın asıl sorunu sevmeyi becerememesidir. Dramatik sonda insanların ölmesi değil, sevmekten vazgeçmeleri değil midir? Sevmek hayattır değerli dostlar! Sevmek karşıdakini anlamaktır. Sevmek empatidir. Sevmek kısacası insan olmaktır.

           Şayet sevmeyi aşkı bilmiyorsan Hz. Mevlana’ya kulak ver; “aşk nedir bilmiyorsan gecelere sor, şu sapsarı yüzlere, şu kupkuru dudaklara sor.” 

Şemsettin ÖZKAN

09.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.