GÖLGENDE DİNLENEN İNSANLARLA DEĞİL GÖNLÜNDE DİNLENDİĞİN İNSANLARLA YOLA ÇIK

(Toplumsal İlişkiler 1169)

مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّٰهِۜ وَالَّذ۪ينَ مَعَهُٓ اَشِدَّٓاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَٓاءُ بَيْنَهُمْ تَرٰيهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانًاۘ س۪يمَاهُمْ ف۪ي وُجُوهِهِمْ مِنْ اَثَرِ السُّجُودِۜ ذٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرٰيةِ وَمَثَلُهُمْ فِي الْاِنْج۪يلِ۠ۛ كَزَرْعٍ اَخْرَجَ شَطْـَٔهُ۫ فَاٰزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوٰى عَلٰى سُوقِه۪ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغ۪يظَ بِهِمُ الْكُفَّارَۜ وَعَدَ اللّٰهُ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظ۪يمًا
(Elbette ve kesinlikle Hz.) Muhammed (SAV) Allah’ın Resulüdür; beraberinde bulunanlar (ve kıyamete kadar Onun yanında ve yolunda olanlar) da; inkârcı (zalimlere) karşı şiddetli (cesaretli, mert ve metin), kendi aralarında ise (gayet müsamahalı ve) 
merhametlidirler. Onları rükû ve secde ederek (her hizmet ve ibadetlerinde sadece) Allah’ın fazlını ve rızasını ararken görürsün. Onların nişanları, (nurlu) yüzlerindeki secde izleridir. Bu onların Tevrat’taki vasıflarıdır. İncil’deki vasıfları ise şöyledir: Sanki bir ekin (tohum kabuğunu) yarıp filizlerini çıkarmış, gittikçe onu (bitki fidesini ve gövdesini) 
kuvvetlendirerek kalınlaşmış, derken sapları üzerine doğrulup boy atmıştır. Ki bu durum (emek çeken) ziraatçıların da hoşuna gider. Allah’ın (mü’minleri ve İslami hareketleri böyle tedricen geliştirip güçlendirmesi) bunlarla kâfirleri öfkelendirmek (ve zalimleri kahretmek) içindir. (Ama onlardan, sonunda inadından ve inkârından dönüp) İman eden ve salih ameller işleyenlere Allah (yine de) mağfiret ve büyük mükâfat va’ad etmiştir.” (Fetih/29)

Şems-i Tebrizi; “gölgende dinlenen insanlarla değil, gönlünde dinlendiğin insanlarla yola çık” demekle verdiği en önemli mesaj işe yaramayan, katma değer üretmeyen, üstüne üstlük bir de sorun çözmedikleri gibi, problemin temel nedenlerinden biri haline gelen insanlardan hızlıca, bir an evvel uzaklaşılmasının elzem olduğunu anlatır.

           Bu adamlar seni yarı yolda bile bırakır. Nötr elemandır bunlar. Asalak gibi başkalarının sırtından geçinmeyi kendilerine adet edinmişlerdir. Bu yüzden bunlarla bir yerlere varılmaz.

           Hz. Pirin kendileriyle yola çıkmak için bize önerdiği tipler  gönül ehli insanlardır. Bunlar size huzur ve mutluluk verirler. Onları görünce gözünüz gönlünüz açılır. Size bakmaları, gülmeleri, konuşmaları, mizahları, gülümsemeleri hasılı herşeyleri şifadır. Kendinizi güvende hissedersiniz onları görünce.

          Yukarıda geçen ayette de Hz.Pir’in bahsettiği model Müslüman karakteri çok güzel tasvir edilmiş. Gönüllerinde dinlenilen insanlara çok ama çok ihtiyaç var.

Şemsettin ÖZKAN

08.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.