GÜZEL OLAN SEVGİLİ DEĞİLDİR SEVGİLİ OLAN GÜZELDİR

         (Toplumsal İlişkiler 1166)

وَالَّذٖينَ تَبَوَّؤُ الدَّارَ وَالْاٖيمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ اِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فٖي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِمَّٓا اُو۫تُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلٰٓى اَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌؕ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهٖ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَۚ
“Onlardan (muhacirlerden) önce o yurda (Medine’ye) yerleşmiş ve imanı da gönüllerine yerleştirmiş olanlar, hicret edenleri severler. Onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık duymazlar. Kendileri son derece ihtiyaç içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden, hırsından korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.” (Haşr/9)

Güzel olan sevgili mi yoksa, bize sevgili olan mı güzel? Rus edebiyatının ünlü yazarı Tolstoy; “güzel olan sevgili değildir, sevgili olan güzeldir” diyerek bu konuda fikrini beyan eder. Doğru mu, yanlış mı bunun değerlendirmesini yapmak size düşer değerli dostlar!

          Aristoteles; ruh güzelliğinin beden güzelliğinden daha önemli olduğunu lakin bunun geç farkına varıldığını anlatır. Aşık Veysel de “güzelliğin on para etmez bendeki bu aşk olmasa” derken sevgiliyi güzel yapan şeyin sevgilinin kendisi değil, aşığın ona bakış açısında olduğunu söyler.

          Leyla’yı görenler de onun hiç güzel olmadığını söyleseler de onlara cevaben; “sus! Sen Mecnun değilsin. Ondaki gözler sende yok,” der. Gerçekten de Narsius olmaya gerek yok, kendimizi beğenmeye hava atmaya hiç gerek yok. Bizi güzelleştiren sevdiğimiz insanın gözünde bizim ne değer atfettiğimizde gizli. Kendini dünya güzeli sansan ne fayda? 

         Kuru sıkı Leyla’yı dünya güzeli yapan Mecnun’un ta kendisidir. Velevki güzel bile olsa bir kadın, bir erkek tarafından sevilmemiş, değer verilmemişse veya kadın erkeğe gereken ilgiyi göstermeyip, Narsius (kendinden başkasını beğenmeyen) olmuşsa o güzel sevgili değildir. O erkek ya da kadın için çirkin olan biri de sevgili olabilir. Ona göre artık çirkin olan sevgili yoktur, sevgili olan güzeldir.

Şemsettin ÖZKAN

05.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranvemeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.