GÜZEL İNSANLAR BİRİKTİRİN ‘NASILSIN?’ YERİNE ‘YÜREĞİN İYİ Mİ?’ DİYE SORSUNLAR

          (Toplumsal İlişkiler 1164)

وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ اِحْسَاناًؕ حَمَلَتْهُ اُمُّهُ كُرْهاً وَوَضَعَتْهُ كُرْهاًؕ وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلٰثُونَ شَهْراًؕ حَتّٰٓى اِذَا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَبَلَغَ اَرْبَعٖينَ سَنَةًۙ قَالَ رَبِّ اَوْزِعْنٖٓي اَنْ اَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتٖٓي اَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلٰى وَالِدَيَّ وَاَنْ اَعْمَلَ صَالِحاً تَرْضٰيهُ وَاَصْلِحْ لٖي فٖي ذُرِّيَّتٖيۚ اِنّٖي تُبْتُ اِلَيْكَ وَاِنّٖي مِنَ الْمُسْلِمٖينَ
“Biz insana annesine babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi O’nu ne zahmetlerle karnında taşıdı. Sonra acılarla zorluk içinde doğurdu! Bebeklerin anne karnında taşınması, sütten kesilmesi toplamda otuz aydır. Otuz ay içinde sorumluluğu hep annesi üslenmiştir. Nihayet olgunluk çağına gelip yaşı kırk olunca şöyle der; “Bana ve anneme babama verdiğin nimetlere şükretmemi, senin razı olacağın güzel işler yapmamı ilham et. Neslimi güzel işler yapanlardan kıl. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım!” (Ahkaf/15)

Zarif insan Cahit Zarifoğlu, ne demişti?; “güzel insanlar biriktirin; ‘nasılsın?’ yerine; ‘yüreğin iyi mi?’ diye sorsunlar.” Niye böyle diyordu üstad?

              Zira Müslümanlık ince insanlık, dervişlikse ince Müslüman olma haliydi de onun için. Her şeyden önce Müslümanların iyi insan olmak için, çok ama çok, özen göstermeleri gerekiyor değerli dostlar! Insanlıktan binasip olan birinin, Müslümanlıkla yakından uzaktan alakası yoktur.

              “Geceyi boşverin, hepinize iyi insanlar diliyorum” diyen Zarifoğlu, Müslümanın her şeyden önce ince insanlığına dikkatlerimizi celbeder.

               “Usta ölmeden önce bana bir oyun öğret de, insan olayım” diyen İsmet Özel de, bizi insan olmaya çağırmakla yerden göğe haklıdır. İnsana her şeyden önce insan olarak değer vermek, vahyin bize yüklediği bir numaralı programdır, bunu asla ve kat’a unutmamak gerekir.

              Bu yüzden önce kendimiz tüm samimiyetimizle söz, tavır, tutum ve davranışlarımızla iyi insan olmaya bakalım. Merak etmeyin biz kaybetmeyeceğiz, kötü insan olmayı seçenler eninde sonunda bir şekilde kaybedecekler.        

Şemsettin ÖZKAN

03.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.