ŞU UÇAN KUŞLARA BAK NE EKERLER NE BİÇERLER ONLARIN RIZKINI DÜŞÜNÜN ALLAH SENİ Mİ İHMAL EDECEK SANIRSIN  YETER Kİ SEN İSTEMEYİ BİL

      (Toplumsal İlişkiler 1157)

اَلَمْ يَرَوْا اِلَى الطَّيْرِ مُسَخَّرَاتٍ فٖي جَوِّ السَّمَٓاءِؕ مَا يُمْسِكُهُنَّ اِلَّا اللّٰهُؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
“Peki, (hakkı inkar edenler), göğün ortasında,  boşlukta, (Allah’ın yarattığı yasalara uyarak) uçup duran kuşlara bakıp düşünmüyorlar mı hiç? Elbette, Allah’tan başka kimse yok, onları yukarıda tutan. Şüphesiz bunda inanmaya eğilim duyanlar için çıkarılacak dersler var!” (Nahl/79)

Hz. Mevlana gökyüzünde sayamayacağımız kadar çok kanat çırpan kuşlara işaret ederek; “şu uçan kuşlara bak ne ekerler ne biçerler onların rızkını düşünün Allah seni mi ihmal edecek sanırsın yeter ki sen istemeyi bil!” diyerek rızkın aslanın ağzında değil, Allah’ın arzında olduğunu söyler. “Merak etme sabah aç olarak çıkıp, akşama karınları doymuş olarak yuvaya dönen o kuşların, rızkını veren Allah, senin mi rızkını veremeyecek” der. 

             Ekmek aslanın ağzında mı, karnında mı? Bir tekerleme şeklinde söylendiğine bakmayın ekmek emekçinin işçinin verdiği emeğin karşılığı. İnsan için çalışmak elzem kabul edilmiştir. Mutlaka çalışması gerekir. Hem de helal yollardan. Allah’ın arzında onun için nice nimetler yaratılmıştır. Rızkının peşinden koşanlar gösterdiği çaba, hüner ve gayretleriyle çalışmasının semeresini aldıklarında daha da bir mutlu olurlar. Hele bir de zekat verecek noktaya gelip fakir fukaranın hakkı olan zekatlarını verdiklerinde bu mutluluk tavan yapar. Çünkü üstünlük vermektir. Peygamberimiz “veren el alan elden üstündür” buyuruken bu üstünlüğün her bakımdan takdire şayan olduğunu anlatır bize. Bu hadis göre veren ihracat yapanlar, alan ithalat yapanlara göre üstündür. O halde kalkınmanın yolu çalışmaktan geçiyor.

          Burada aslolan ekmek kavgasını verirken, Allah’ın bizden istediği yollardan yani helal kazançtan geçtiğini unutmamak gerekir. Ekmek kavgası veriyorum diye “helal haram demez Allah’ım garip kulun yer Allah’ım” felsefesiyle adaletsiz, gayri meşru olup olmadığına bakmadan bu bünyeler kul hakkı, yetim hakkı yerse, çoluk çocuğuna yedirirse ne olur bu gelecek nesillerin hali? Ya iş kaynaklarının başında oturan tüzel veya tüzel olmayan zevat! “İşçinin hakkını teri kurumadan veriniz” diyen Peygamberimizin buyruğunu duyuyorlar mı?

          Merak etme rızık, ne aslanın ağzında ne de karnında. Ekmek Allah’ın arzında. Git rızkını ara. Sen ana rahmine düşmeden önce bu dünyada ne kadar rızık yiyeceğin zaten yazılmış. O rızık eninde sonunda seni bulacak. Çünkü sana ayrılmış o.

Şemsettin ÖZKAN

27.08.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.