BİR İNSANIN EN BÜYÜK SERMAYESİ TAVİZ VERMEDİĞİ KARAKTERİDİR

(Toplumsal İlişkiler 1108)

وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظٖيمٍ

Çünkü sen üstün bir hayat tarzına ve yüksek bir karaktere sahipsin.” (Kalem/4)

Karakter mi, şahsiyet mi arıyorsunuz? Ya da yüksek ahlaki meziyetlerle donanmış zirvede birini mi? İşte yukarıda geçen ayetle de tescillenen insanlık tarihinin en üst noktasında yer alan tam bir ahlak abidesi sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) yer alıyor.

Yukarıda geçen ayete Cemal Külünkoğlu mealinde şöyle bir izah getirmiş: “Hz. Peygamberin güzel ahlakının kaynağını vahiy oluşturmaktadır. Onun değer yargıları ve hayat tarzı bütünüyle vahye dayanmaktadır. O halde Hz. Peygambere tabi olan Müslümanların da toplum içindeki davranışları ve birbirleriyle olan ilişkileri ve bu ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla oluşturulan normlar, kurallar, ölçütler, adetler bütünüyle Kur’an’a göre belirlenmelidir. Yani “Hz. Peygamberin ahlakıyla ahlaklanmak isteyen daha doğrusu Müslüman olduğunu iddia eden herkes Kur’an’daki ahlakî değerleri hayatına taşımak zorundadır.” İyi bir Müslüman olup olmadığımızı merak ediyorsak ahlakımıza bakmalıyız. Eğer yalan söyleyerek ve yemin ederek insanları aldatıyorsak, çalıp çırparak insanların hakkını yiyorsak, dedikodu yaparak, hile yaparak, topluma fesat sokuyorsak, gıybet ederek başkalarının itibar ve şerefiyle oynuyorsak, ayıp arayıp insanların a’dan z’ye kusurlarıyla kınıyorsak, laf taşıyıcılığı yaparak etrafımızdaki insanların arasını açıyorsak, mal mülk ve evlatla şımararak etrafımızdakileri küçümsüyorsak, hayrı engelleyip şerre seyirci kalıyorsak, infak ederken fakirlik korkusu yaşıyorsak, en önemlisi de bireysel ve toplumsal bazda adaletten dem vurupta adil olamıyorsak, kimse kusura bakmasın kardeşim, Kur’an ahlakından uzağız demektir. İşte bu durumda Müslümanlığımızı yeniden gözden geçirmek zorundayız.”
Edward Young’un; “bir insanın en büyük sermayesi taviz vermediği karakteridir” diye bahsettiği ve günümüz insanına da anlatmaya çalıştığı etik (ahlaki) anlayışa sahip olanlar, Hz. Muhammed (s.a.v), gibi ahlakın zirvesinde olan tarihin ender kaydettiği bir ahlakın yaşamış, yaşayan efsaneleri olmasın sakın? Ne dersiniz?

Şemsettin ÖZKAN

09.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.